Biserica Ortodoxă Română a cinstit luni, 14 octombrie 2019, pe Sfânta Parascheva. Cuvioasa, ale cărei sfinte moaşte se află la Iaşi, este și ocrotitoarea a 23 de biserici și așezăminte monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, printre acestea se numără și Parohia Joia Mare.
De fapt zeci de biserici și mănăstiri din Patriarhia Română au hramul Sf. Cuvioasa Parascheva. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat sâmbătă, 12 octombrie 2019, la primirea vizitei delegaţiei Mitropoliei de Corfu, că „noi în București avem 24 de Biserici care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, inclusiv paraclisul din reședința patriarhală poartă hramul Sf. Cuvioasa Parascheva”. De ziua cinstirii sale, Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași îi adună împreună pe toți cei care Îl iubesc și Îl cauta pe Dumnezeu.
Mare bucurie și reală binecuvântare este pentru toți credincioșii din Parohia Joia Mare, după cum pentru toți credincioși care o iubesc pe Sfântă, participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643. Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, credincioșii ortodocși, mai ales românii, grecii, bulgarii și sârbii o cinstesc cu multă evlavie. Biserica a rânduit cinstirea Sfinților pentru că ei sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii. Sfinții reprezintă o Evanghelie întrupată. Fără ei, Sfânta Evanghelie n-ar fi putut fi dovedită, certificată, verificată. Sfinții au adeverit în viața și prin faptele lor conținutul Evangheliei, dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul Hristos și le propovăduiește continuu Biserica sunt adevărate, practicabile și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfinții cu încredințarea profundă a faptului că Preasfânta Treime este Adevărul și Domnul Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa.
Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ