Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Aluniş

Duminica a 20-a după Rusalii a fost o zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii parohiei Aluniș, întrucât în mijlocul lor a poposit Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Vizita Preasfinției Sale s-a făcut din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, la invitația părintelui paroh Sorin-Ioan Ilota de a binecuvânta lucrările efectuate la biserica parohială. În perioada 2016-2018 în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, s-au efectuat lucrări de reparație și îndepărtare a igrasiei, lucrări de repictare a zonelor afectate, precum și schimbare parțială a mobilierului.

La orele dimineții Preaonoratul Părinte Protopop Flavius Petcuț, împreună cu preotul paroh, copii îmbrăcați în costume populare de sărbătoare si un număr frumos de credincioși l-au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Emilian, după care a urmat slujba de binecuvântare a lucrărilor săvârșite în biserică. În continuare a urmat slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinția Sa a vorbit despre minunea învierii fiului văduvei din Nain, arătând că prin această minune, Domnul ne învață că există viață după moarte, că sufletul are existență după despărțirea de trup. Totodată a făcut referire și la evenimentul petrecut după Învierea Domnului cu Sfântul Apostol Toma, pomenit de Biserică astăzi. De asemenea, în contextul anului omagial al satului românesc, Preasfințitul Emilian a vorbit și despre problemele cu care se confruntă în special persoanele mai în vârstă a căror copii sunt plecați peste granițe în căutarea unui rost mai bun în viață. Iar această ruptură care este dureroasă nu poate fi înlocuită de orice tehnologii moderne întrucât adevărata comuniune este cea reală, de la persoană la persoană. În final, Preasfinția Sa a apreciat lucrarea pastorală a părintelui paroh, corul de copii care a interpretat pricesne bisericești, buna- colaborare între Biserică și Școală, Biserică și Primărie. La momentul rânduit, părintele paroh a fost hirotesit iconom, ca răsplată pentru activitatea desfășurată în parohie.

În încheiere, părintele paroh a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru binecuvântările revărsate asupra parohiei; de asemenea a adus mulțumiri Preasfințitului Părinte Emilian pentru că a poposit în parohie și a binecuvântat lucrările efectuate, pentru cuvântul de învățătură adresat și pentru aprecierile făcute. Nu în ultimul rând părintele paroh a transmis mulțumiri Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru cinstea de iconom acordată iar Presfintitului pentru hirotesia săvârșită prezentând și proiectele de viitor intenționate a fi împlinite.