Săptămâna duhovnicească în Cetatea Ineului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în cea de-a doua săptămână a Sfântului şi Marelui Post, începând cu Duminica Ortodoxiei, Parohia Ortodoxă ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ineu, păstorită de Părintele Adrian Zaha, protopop al Ineului, a organizat o Săptămână duhovnicească.

Programul Săptămânii duhovniceşti a început în Duminica Ortodoxiei, prin săvârşirea în biserica parohială a Sfintei Liturghii Arhiereşti, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care a pus la sufletele credincioşilor un cuvânt de învăţătură despre perioada duhovnicească în care ne aflăm. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, dimpreună cu soborul de clerici, oficialităţile locale şi cu toţi credincioşii, cu icoane în mâini, a mers în procesiune de la biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” până la biserica de lemn, cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii”, unde s-a încheiat procesiunea. Pe parcursul desfăşurării procesiunii, credincioşii de toate vârstele au intonat cântări specifice acestei perioade liturgice.

Săptămâna duhovnicească a continuat până sâmbătă, 14 martie. În fiecare seară au fost săvârşite slujbe specifice perioadei postului, urmate de un cuvânt de învăţătură susţinut de preoţii invitaţi. Astfel, luni seara, invitat în mijlocul credincioşilor din Ineu a fost Părintele Lucian Farcaşiu, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, care a vorbit despre ,,Pregătirea preotului şi a credincioşilor pentru Sfânta Liturghie. Proscomidia, săvârşirea ei practică şi înţelesul ei simbolic”; marţi, invitatul serii a fost Părintele Florin Parasca, de la Parohia Tăuţi, Cluj, care a vorbit despre ,,Necesitatea postirii”; miercuri seara, invitat a fost Părintele Petru Ardelean, de la Parohia Chişlaca, care a vorbit despre ,,Icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni, din Protopopiatul Ineu; joi seara, invitat a fost Părintele Petru Ursulescu, de la Parohia Arad-Micalaca Nouă –Pasaj, care a vorbit despre ,,Tristeţea strălucitoare a Postului Mare”, vineri seara, Părintele Sever Mocan, de la Parohia Ineu-Traian, le-a vorbit credincioşilor despre ,,Semnificaţia veşmintelor liturgice în cultul ortodox”, iar în ultima seară, sâmbătă, prezent în mijlocul credincioşilor a fost Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi vieţuitor la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, care le-a vorbit celor prezenţi despre ,,Postul şi filantropia – trepte spre Înviere”. La finalul slujbelor din ultimele seri, preoții și credincioșii prezenți, s-au rugat Bunului Dumnezeu, Doctorul și Tămăduitorul sufletelor și trupurilor noastre, să îndepărteze toată boala și suferinţa din popor și să ne învețe să prețuim viața și sănătatea ca daruri ale Sale.

Credincioșii din Ineu au apreciat această inițiativă a părintelui paroh și au participat cu multă evlavie și interes la procesiunea din Duminica Ortodoxiei și la aceste seri de rugăciune, binecuvântare și întărire duhovnicească.

Prof. Marcel Gașpar

Colegiul ,,Mihai Viteazul” Ineu