Infecția cu COVID-19 la copil- sfaturi pentru părinți

Ca părinte, cuvântul Coronavirus COVID-19  are în ultimele zile o rezonanță aparte, împletită cu anxietate si descurajare. Întrebări ca: ”Poate copilul meu să facă infecția?”, ”Care este riscul?”, ”Există metode de profilaxie?”, ”Cum se manifestă?”, sunt acum pe buzele tuturor părinților.

În ciuda unor site-uri specializate care furnizează sfaturi experte, există și un număr mare de forumuri sau postări care augmentează panica și răspândesc informații fără fundament științific.

Prezentarea de față vă propune o sinteză realizată  de doamna Doctor Simona Dumitra din ultimele articole științifice si din postările recente ale unor site-uri de organizații profesionale de renume, referitoare la noul virus și câteva sfaturi simple de prevenție.

Noul coronavirus este foarte tânar – a apărut în Decembrie 2019 în Wuhan, China, deci experiența și studiul său împlinesc doar 4 luni. Puțin pentru a prefigura turnura și impactul pe viitor. În fiecare zi se află lucruri noi care vor sta la baza unor protocoale riguroase de diagnostic și tratament.

Poate copilul meu sa fie infectat cu  COVID-19?

Copiii nu par să fie cu risc crescut pentru COVID-19 comparativ cu adulții. Doar 1% din cazurile de infecție au afectat copiii sub 9 ani, iar 2 % din cazurile de infecție -populația sub 18 ani, neînregistrându-se niciun deces sub 10 ani. Deocamdata virusul are o evoluție blândă în perioada copilăriei, ceea ce este un aspect îmbucurător. Pe de altă parte, există copii care fac forme asimptomatice de boală sau foarte ușoare, dar răspândesc virusul mai departe în perioada de contagiozitate și devin o sursă de contaminare pentru persoanele vârstnice din jurul lor.

Cum pot să îmi feresc copilul de infecție? 

Răspunsul poate fi considerat simplist, dar, până la urmă, detaliile bazale de igienă sunt cheia succesului:

  • Spălarea mâinilor cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun- putem iniția un mic ritual de spălare a mâinilor în care să antrenăm copilul  înainte și după fiecare mâncare, contact cu persoane din familie sau străine, mers la toaletă–cântați, recitați, numărați până la 20 sau spuneți Tatăl nostru- copilul este foarte receptiv la aceste provocări. 
  • Încurajați o dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume verzi, pentru asigurarea unei imunitați optime.
  • Învățați-i, prin joc, să nu își atingă fața cu mâinile murdare… știu că e dificil, dar e esențial să nu transfere virusul la ochi, nas, gură. Joaca de-a doctorul poate funcționa. Cu masca pe față, masca îl face să conștientizeze și să evite contactul îndelungat cu mâinile.
  • Exemplificați-le tusea și strănutul în plica cotului, poate fi un experiment amuzant în doi.
  • În caz de tuse sau strănut, folosiți batiste de hârtie, care vor fi aruncate imediat într-o pungă și apoi la un coș de gunoi.
  • Controlați obiectele cu care copiii vin în contact – nici nu vă vine să credeți în câte locuri insalubre umblă micuțele mâini de copii- mânerele ușilor, laptopuri, telecomenzi, televizoare, întrerupătoare, jucării comune, grupuri sanitare, mese, birouri.
  • Procedați la o curățenie inițială cu detergent sau apă și săpun, urmată de dezinfecție pe bază de  alcool sau hipoclorit.
  • Aerisiți camerele periodic.
  • Spălați lenjeria la temperaturi mai înalte.
  • Stați cât mai mult în casă  dacă serviciul vă permite. Puteți recupera timpul pierdut cu goana după carieră  povestindu-le, inventând jocuri sau doar bucurându-vă de prezența lor. Sunt unii părinți care lucrează în prima linie și care nu pot beneficia de această oportunitate.
  • Nu vă permiteți să vă plictisiți împreună… sunt momente unice pe care le puteți savura în familie –  jocuri, povești, desene animate, filme.
  • Informați-vă despre coronaviroză de  pe site-uri medicale verificate.

EVITAȚI în acestă perioadă expunerea copiilor în locuri aglomerate, locuri de joacă, aniversări, vizite, transportul public. Epidemiologii sugerează evitarea strângerilor de mâini, îmbrățisărilor. Știu ca sunt măsuri exagerate pentru ființele   sociabile, dar ni se permite salutul plin de căldură și zâmbetul. Din fericire, după ieșirea din pandemie vom reveni la gesturile pline de afecțiune și umanitate dinainte, dar acum  suntem în izolare, nu în vacanță.

Dăm medicamente care să crească imunitatea?

O dietă echilibrată și o urmărire atentă sunt suficiente. 

Vitamina C , Zincul, vitamina D sau uleiul de pește sunt recomandate de anumite cercuri, dar nu acceptate de toate societățile de pediatrie consacrate.

Ce facem cu copilul dacă face febră sau tușește?

În această perioadă, orice ascensiune febrilă poate declanșa spaima părinților care asociază debutul bolii cu noul coronavirus.  Foarte multe virusuri circulă în acest sezon în populația infantilă a Aradului, inclusiv gripa de tip A sau B, așa că e mai justificat să ne gândim la acest tip de etiologie inițial.

Reiterez primele măsuri care se iau în caz de febră: evitarea supraîncălzirii prin acoperirea sau îmbrăcarea excesivă a copilului, administrarea de Ibuprofen sau Paracetamol, hidratarea corespunzătoare a copilului. O temperatură de 40 de grade scade în 30-45 de minute, de aceea vă rog să aveți răbdare și să nu disperați că antitermicul nu este eficient din primele 5 minute.

Se pot folosi apa de mare pentru toaleta nasului, miere pentru tuse. Nu administrați din proprie inițiativă medicamente pentru tuse, chiar daca sunt naturiste și prezentate ca panaceu universal. Anumite combinații au efecte secundare neașteptate.

Cereți sfatul avizat al medicului de familie sau al medicului specialist pediatru prin mesaje. Nu suprasolicitați medicul cu telefoane! Linia trebuie păstrată pentru cazurile care chiar au nevoie.

Nu alergați cu copilul pentru orice simptom la UPU! Acolo se va muta linia frontului cu coronavirusul, iar șansa de a contacta infecția e foarte mare, pe de altă parte suprasolicităm personalul medical sau îl distragem de la adevăratele urgențe.

Când trebuie să mă adresez medicului?

  • Febră înaltă cu frisoane care persistă după efectuare corectă a termolizei fizice si a administrării de Parcetamol sau Nurofen
  • Convulsii
  • Tulburări de respirație- respirații prea rapide sau prea lente, cu geamăt sau invinețirea buzelor
  • Paloare marcată
  • Tuse accentuată, care nu se oprește
  • Agitație marcată sau somnolență marcată
  • Tulburări de comportament
  • Refuzul lichidelor sau apariția unor semne de deshidratare: gură uscată, absența lacrimilor sau urinii în ultimele 6 ore
  • Vărsături frecvente, scaune apoase
  • Dureri abdominale violente

Care sunt semnele infecției cu COVID-19?

Nu există diferențe între semnele infecției la adult față de copil, dar tabloul clinic este mult mai atenuat la copil, cazurile grave fiind excepționale. 

Principalele semne ale infecției îmbracă expresia unei afecțiuni virale, fără specificitate- aceleași semne le regăsim în gripă sau alte viroze- febră, obstrucție nazală, tuse, dureri musculare, dureri de gât și de cap sau tulburări digestive- vărsături, diaree. Un studiu efectuat în China pe 31 de pacienți arată că, după un tratament general, prognosticul pe termen scurt e  bun.

În speranța ca aceste sfaturi vă sunt utile, mulțumesc tuturor pentru răbdarea de a le fi citit și răbdarea de a susține efortul general al colegilor mei, medicii din linia întâi.  E o perioadă în care trebuie să ne  gândim foarte mult la ceilalți, în care Noi trebuie să înlocuiască Eu, în care noțiunea de comunitate trebuie să suprime cea de individualitate.

Nădăjduim că împreună vom  trece cu bine peste această pandemie. Dumnezeu să ne ajute!

Simona Dumitra MD, PhD

medic primar pediatru – Arad

Bibliografie
Li W, Zhou Q, Tang Y, Ren L, Yu X, Li Q, Liu E, Chen Y. Protocol for the development of a rapid advice guidelines for management of children with SARS-CoV-2 infection. Ann Palliat Med 2020. doi: 10.21037/apm.2020.02.33
Wang D, Ju XL, Xie F, Lu Y, Li FY, Huang HH, Fang XL, et al.Clinical analysis of 31 cases of 2019 novel coronavirus infection in children from six provinces (autonomous region) of northern China]. Zhonghua Er Ke Za Zhi. 2020 Mar 2;58(4):E011. doi: 10.3760/cma.j.cn112140-20200225-00138. [Epub ahead of print]
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/workplace-school-and-home-guidance.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/community-mitigation-strategy.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/index.html
https://www.cdc.gov/handhygiene/index.html
https://www.health.harvard.edu/blog/coronavirus-what-parents-should-know-and-do-2020020518846
https://www.yahoo.com/lifestyle/parents-know-coronavirus-symptoms-kids-174531578.html
https://www.aappublications.org/news/2020/03/12/coronavirus031220
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/children-faq.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%

Foto credit:comisarul.ro