Slujire Arhierească în Duminica Sfântului Grigorie Palama

Cea de-a doua duminică din Postul cel Mare a fost sărbătorită în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, a Parohiei Arad-Centru, prin Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor a făcut parte și Pr. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul le-a vorbit celor prezenți pe tema ,,De la boală la sănătate – de la întuneric la lumină”, făcând referire la minunea vindecării slăbănogului din Capernaum (Marcu 2, 1-12), dar și despre învățătura ,,teologului luminii necreate”, a Sfântului Grigorie Palama. Pericopa evanghelică ne arată legătura dintre păcat și boală, dar nu trebuie să înțelegem că toate bolile sunt urmarea păcatelor! Dumnezeu îngăduie unele boli tocmai pentru a ne feri de păcate sau pentru a nu ne pune nădejdea mai ales în sănătatea noastră trupească mai mult decât în ajutorul Lui. Iar sfântul pomenit în această duminică ne învață să facem o distincție între Ființa lui Dumnezeu care este inaccesibilă și incomunicabilă, și energiile Sale necreate, care decurg din Ființa Sa, energii sau lucrări prin care Dumnezeu se descoperă oamenilor, asupra cărora El revarsă harul Său, spre a dobândi mântuirea și îndumnezeirea.

În finalul cuvântului, Ierarhul, în contextual a ceea ce se întâmplă astăzi în țara noastră și în lume, privitor la îmbolnăviri și decese din cauza Coronavirus (Covid 19), i-a îndemnat pe credincioși ,,să avem grijă de sănătatea noastră, dar și de vindecarea celor bolnavi. Cei patru oameni care l-au adus pe paralizat la Domnul Hristos, îi simbolizează pe toți medicii, asistenții și îngrijitorii, părinții și prietenii care au grijă față de oamenii bolnavi. Să ne dăruiască Dumnezeu conștiință sănătoasă, înțelepciune luminată de harul Său,  putere în a ne lupta cu păcatul și bolile, și biruință în toate încercările vieții pământești”. 

În cadrul slujbei au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru încetarea noii epidemii.

Protos. Iustin Popovici

Foto credit: glasulcetatii.ro