Prezență chiriarhală la hramul bisericii din Sânpetru German

Marți, 29 iunie 2021, în ziua de pomenire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel,  biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Parohia Sânpetru-German, Protopopiatul Arad, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia sărbătoririi hramului.

Credincioșii din această parohie s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a participat la Sfânta Liturghie săvârșită de părintele paroh Mihai Blidar în biserica parohială.

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură despre ,,Istorie bisericească în calendarul creștin” (și în baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Matei 16; II Cor. 11 și 12), ce se înscrie ca învățătură pentru viață, și anume, Pogorârea Sfântului Duh însemnează întemeierea Bisericii, atrăgând atenția asupra lucrării Sfinților Apostoli. În apropierea Rusaliilor, sărbătoarea Corifeilor Apostolilor, Petru și Pavel, mai apoi a celorlalți, istorisește întreaga misiune apostolică de propovăduire a învățăturii și de pilduire a vieții creștine, având ca urmare convertirea neamurilor și contribuția Bisericii la viața lumii.

La sfârșitul slujbei, părintele paroh Mihai Blidar, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru acest popas de suflet la hramul bisericii parohiale precum și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.

După Sfânta Liturghie, s-a săvârşit slujba de hram cu înconjurarea bisericii, apoi s-a trecut la „sfințirea colacului” de către preoții prezenți, un vechi ritual al locului, fiind de față și nașii care s-au ocupat cu buna organizare a sărbătoririi hramului din anul acesta. La procesiune au participat şi Pr. Matei Marius de la Parohia Munar și Pr. pensionar Valer Jirj.

Cu această ocazie, Chiriarhul arădean a vizitat și biserica din Parohia Secusigiu, unde a fost întâmpinat de preotul paroh Horia Ștefan. Aici, Înaltpreasfinția Sa, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre propovăduirea apostolică în contextul celor arătate și a citirilor scripturistice, exemplificarea acesteia în viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Protos. Iustin Popovici