Cerc pastoral-misionar în Parohia Șiad

În Duminica a patra după Rusalii, din încredințarea chiriarhului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ic., Morar Ioan, coodonatorul cercului pastoral-misionar, nr. 2 Beliu, din Protopopiatul Ineu, a avut loc întrunirea preoților în Parohia Șiad.
Soborul de preoți prezenți la întrunire au svârșit pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte: pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrijul Mic, pr. Morar Ioan –Beliu, pr. Trînc Teofil Nicușor – Susag, pr. Ciocan Ioan- Archiș, pr. David Flavius –Seliște, pr. Sas Radu – Groșeni, pr. Roș Ioan-Sorin – Ciuntești, pr. Monea Nicolae– Tăgădău, Pr. Drăgan Marcel Dorin- Hășmaș, pr. Vatrici Ioan- Răpsig, pr. Trip Răzvan – Bocsig Gară,Pr. Iercoșan Cosmin – Șiad,pr. Iercoșan Ticu – pensionar și pr. Răzvan Chivulescu- Craiva. .
Conform planificării activității cercului, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Răzvan Chivulescu din parohia Craiva, acesta având tema ”Pomenirea celor adormiți în Domnul – act de credință ortdoxă si mărturie a iubirii față de semeni”. Astfel preotul vorbitor a arătat că slujba parastasului nu e altceva decât o prescurtare a slujbei înmormântării. Partea de bază o alcătuiesc rugăciunile de dezlegare şi iertare, rostite de preot la sfârşitul slujbei, urmate, ca şi la înmormântare, de „Veşnica pomenire”.
În cărţile de slujbă se numeşte panihidă (panahidă), dar în popor poartă de obicei numirea de parastas, de la cuvântul grecesc „parastimi” (a se înfăţişa înaintea cuiva, a mijloci), deci rugăciune de mijlocire pentru răposaţi.
De asemenea preotul a arătat că soroacele sau termenele pentru pomenirea celor răposaţi sunt ziua a treia, a noua şi a patruzecea după moarte; la trei, şase şi nouă luni şi la un an după moarte; apoi, în fiecare an, până la şapte ani după moarte. Desigur, slujbe de pomenire pot fi săvârșite nu doar la aceste soroace, ci ori de câte ori se dorește  acest lucru, respectându-se rânduielile și perioadele liturgice bisericești.
S-a concluzionat că rugăciunea Bisericii pentru cei mutaţi la Domnul este întâlnită în toate slujbele sale, regăsindu-se în ecteniile întreite care fac amintire de „fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori de locaşuri sfinte şi pentru toţi cei mai dinainte adormiţi părinţi şi fraţi ai noştri dreptmăritori creştini, care odihnesc pretutindeni”.
La final Părintele Ic Morar, coordonatorul de cerc pastoral a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună-slujire, iar preotul paroh, Iercoșan Sorin și-a exprimat bucuria dar și responabilitatea de a primi preoții coliturghisitori, pentru activitatea misionară, dar și bucuria revederii, precum și credincioșilor prezenți la Taina Sfântului Maslu.

Prof. Raul Zau