Sâmbătă, 9 Aprilie, în Parohia Fiscut, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a avut loc un dublu eveniment: slujba de pomenire a slujitorilor din parohiile Fiscut și Hunedoara Timișană și lansarea cărții intitulată „Hunedoara Timișană; fapte, oameni și un loc”, tipărită la Editura Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
La acest eveniment au fost prezenți: Protos. lect. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Protos. lect. dr. Nicolae Tang, domnul Cristian Goronea, viceprimar al Primăriei Comunei Șagu și preoții din împrejurimi.
Evenimentul a debutat prin săvârșirea slujbei de pomenire a preoților care au slujit în parohiile Hunedoara Timișană și Fiscut. La finalul acestei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a evocat figurile preoților care au slujit cele două altare subliniind unitatea de neam, limbă și credință în aceste locuri.
După slujba de pomenire a urmat prezentarea cărții dedicate istoriei parohiei Hunedoara Timișană. Cartea, în sine, reprezintă o cronică a parohiei scrisă de primul slujitor al ei, preotul Ioan Șchiopu. Manuscrisul acestei cronici păstrat cu sfințenie în familia părintelui a fost încredințat părintelui Valentin Goronea, fost slujitor al parohiei Hunedoara Timișană. Ajutat de un colectiv de profesori ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, părintele a scos la lumină valorosul manuscris al părintelui Ioan Șchiopu, fiu al parohiei Fiscut și absolvent al Academiei Teologice din Arad.
Prezentarea cărții a fost făcută de către Protos. Lect. dr. Nicolae Tang, care a încadrat volumul la genul istoric al cronologiei. În continuare, preacuvioșia sa a explicat ce presupune o cronică făcând și un scurt excurs istoric în ceea ce privește prezența cronicii în istoria și civilizația lumii creștine. Nevoia de cronică justifică nevoia înveșnicirii timpului, din toate timpurile, omul străduindu-se să se opună uitării și să lase urme în istorie. Valoarea istorică a acestei cărți este dată și de documentele originale incluse în paginile volumului, ceea ce arată veridicitatea istorică, lucru indispenssabil oricărei istorii sau cronici.
Evenimentul s-a încheiat prin cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, care a felicitat editorii volumului și, în același timp, pe organizatorii evenimentului. În continuare, ÎPS a evidențiat faptul că manuscrisul în sine este o dovadă în timp a preocupărilor unui fost absolvent al Academiei Teologice din Arad, mai ales în acest an, când se împlinesc 200 de ani de învățământ teologic la Arad. Jertfelnicia, rigoarea, dar și înclinațiile artistice ale părintelui Ioan Șchiopu sunt calități edificatoare ale unui păstor de suflet, cuvintele lui rămânând călăuze este veacuri, pentru cei care își au obârșia în aceste locuri, dar și pentru cei care se apleacă asupra istoriei acestui spațiu.
Pr. Vlad – Sergiu Sandu
Parohia Firiteaz