Pelerini arădeni la târnosirea bisericuței de lemn din Căbești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, credincioșii Parohiei Ortodoxe „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou, au participat  la un pelerinaj la biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Filia Căbești, Parohia Furcșoara – Episcopia Devei și Hunedoarei, Duminică 24 iulie 2022, cu prilejul tânosirii acesteia.

Destinația pelerinajului reprezintă pentru foarte mulți credincioși ai parohiei arădene și locul nașterii, a botezului, a copilăriei, a cununiei și a îngropării strămoșilor.

Credincioșii arădeni, însoțiți de părintele Gabriel Mariș preot slujitor al Parohiei Aradul Nou, au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în altarul provizoriu din curtea  biserica de lemn a Parohiei Furcșoara. Această solemnă Sfântă Liturghie arhierească a fost săvârșită, după slujba specială de târnosire din acea dimineață, de către Presfințitul Părinte Nestor Episcopul Devei și Hunedoarei având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Târnosirea este un ritual de inaugurare, de sfințire, a unei biserici ca lăcaș de cult. Târnosirea unei biserici este unul dintre cele mai solemne praznice ce pot avea loc într-o parohie. Ea este preînchipuită în Vechiul Testament prin următoarele acte: Moise târnoseşte, după porunca lui Dumnezeu, cortul sfânt (Ies. 40, 9), iar Solomon, templul din Ierusalim (III Regi 8). Numai chiriarhul locului poate târnosi o biserică. Odată ce o clădire a fost sfințită ca biserică, ea nu mai poate fi folosită în scopuri seculare.

Bisericuța de lemn s-a arătat însă neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși sosită la biserică, mare parte din ei așezându-se pe lângă biserică, ascultând cu evlavie slujba. În acest timp cât a fost săvârșită Sfânta Liturghie în altarul din curte, toți credincioșii bărbați și femei, au avut binecuvântarea ierarhului de a intra în sfântul Altar pentru închinare.

Părintele Alin Mureșan, parohul frumoasei biserici, păstorește acolo 6 credincioși, prezenți și ei la biserică, ca în fiecare duminică și sărbătoare. Auzind de eveniment, acestora s-au adunat și fiii satului plecați în alte localități din țară. A fost o sărbătoare dublă pentru cei prezenți. O bucurie nemărginită prilejuită de reîntâlnirea cu locurile natale, cu oamenii schimbați de anii care au trecut peste chipul lor. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșite un parastas pentru vrednicul de pomenire Preasfințitul Episcop Gurie mutat la Domnul anul trecut și pentru toți preoții slujitori, ctitorii, binefăcătorii și mai ales pentru rudeniile adormite în Domnul ale celor prezenți.

Toți cei prezenți au fost invitați de gazde la o agapă frățească la un restaurant din vecinătate, ocazie pe care toți au folosit-o și pentru a depăna amintiri.

Prin purtarea de grijă a Asociației Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe Aradul Nou, de acest pelerinaj s-au bucurat și o parte dintre copiii care participă la activitățile duminicale de cateheză din parohie.

Istoric

Biserica de lemn din Căbești, comuna Brănișca, județul Hunedoara a fost ridicată în 1673 și refăcută în 1864. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice.

Deși a fost ridicată în luna aprilie a anului 1673, dată transmisă de pisania săpată în ancadramentul ușii dintre naos și pronaos, biserica este menționată doar pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773) și în tabelele conscripției din 1829-1831; celelalte recensăminte ecleziastice ale secolelor XVIII-XIX, din motive necunoscute, o omit.

Este un edificiu de plan dreptunghiular, cu terminațiile altarului și ale pronaosului nedecroșate, poligonale cu trei laturi; lăcașul este supraînălțat printr-un turnclopotniță scund, cu foișor deschis în console și coif piramidal. La exterior, sub stratul actual de tencuială, aplicat în anul 1864, se poate ascunde o parte din decorul sculptural al intrării și al ferestrelor; la interior pot dăinui, de asemenea, eventuale fragmente picturale, degradate de scurgerea timpului. În secolul al XX-lea, în cadrul altui șantier de renovare, a fost înlocuită învelitoarea de șiță a lăcașului cu alta, inestetică, din tablă. În prezent bisericuța a fost renovată atât în interior cât și în exterior.

Asociația Ortodoxă Sf. Mare Mc. Gheorghe Aradul Nou

https://episcopiadevei.ro/index.php/2022/07/24/zi-de-sarbatoare-pentru-credinciosii-din-satul-cabesti/