Slujire chiriarhală în Duminica a 7-a după Rusalii, la Parohia Prunișor

Duminica a VII-a după Rusalii, ne pune în față încă două minuni înfăptuite de Domnul nostru Iisus Hristos, și anume vindecarea a doi orbi și a unui mut din orașul Capernaum situat pe malul Lacului Ghenizaret sau a Mării Galileii.

Evanghelia de astăzi, cu aprinderea luminilor ochilor acelor doi orbi şi mai ales, cu aprinderea luminilor sufletului lor şi cu tămăduirea unui mut, este o nouă şi puternică adeverire că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a fost, este şi va fi până la sfârşitul veacurilor, singura realitate în care găsesc pururea alinare durerile neamului omenesc, găsesc lumină veşnică toate întunecările veacurilor.

În această duminică, Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei, a poposit în Parohia Prunișor din Protopopiatul Sebiș, fiind întâmpinat de către Protopopul Sebișului, Pr. Beni Ioja și Preotul acestei comunități, Florin-Ioan Avram.

Încă de la orele dimineții, Chiriarhul a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la biserica parohială. Acestea au cuprins restaurarea iconostasului, așezarea unor ocnițe cu icoanele unor sfinți în partea superioară a locașului de cult, schimbarea pardoselii vechi cu una nouă, din marmură, schimbarea sistemului de încălzire, etc.

După acest moment, când iconostasul a fost resfințit cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, s-a săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie Arhierească.

La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul a rostit cuvântul de învățătură din Evanghelia duminicii (Matei 9, 27-35) dar și a Apostolului (Romani 15, 1-7), intitulat „Tărie și slăbiciune”, arătând că Mântuitorul a oprit pe cei vindecați a vesti minunea, dar reiese de la sine că aceasta se face cunoscută tuturor celor ce Îl urmau, referința fiind la doi orbi și un mut. Faptele minunate sunt grăitoare pentru personalitatea celui care le săvârșește, de asemenea și pentru cei care sunt beneficiarii lor, îmbogățind sufletește și pe unii și pe alții. Ajutorul lui Dumnezeu se împărtășește tuturor celor care împlinesc voia Sa cu credință și dăruire, spre mântuire. Astfel, și cei slabi în virtute se întăresc prin împărtășirea din altruismul celor tari contribuind împreună la bunăstarea obștească. Vremea postului care începe este un bun prilej pentru împlinirea acestei datorii.

Pentru lucrarea deosebită din parohia dată spre păstorire, Părintele Paroh Florin-Ioan Avram a fost hirotesit întru iconom-stavrofor iar acesta i-a adresat Ierarhului un cuvânt de mulțumire, oferindu-i ca simbol de recunoștință o icoană reprezentându-l pe Hristos – Marele Arhiereu și amintind că Episcopul este imaginea slujirii și imaginea Bisericii.

Arhid. Claudiu Condurache