A trecut la cele veșnice Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temnițele comuniste

Prof. Dr. Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temnițele comuniste, a trecut la cele veșnice luni, 12 septembrie, la vârsta de 94 de ani.

Istoricul Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, a primit în 2017 cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală.

Radu Ciuceanu s-a născut la 16 aprilie 1928, în Arad. A fost Membru în Mișcarea Națională de Rezistență din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonț.

În data de 18 septembrie 1948 a fost arestat și condamnat la 15 ani de temniță grea. A executat pedeapsa în închisorile de la Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Dej, Jilava, Văcărești și Poarta Albă și a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenția Securității.

În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti și a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti.

În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.

Foto: Arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/a-trecut-la-cele-vesnice-radu-ciuceanu-marturisitor-al-ortodoxiei-in-temnitele-comuniste/

https://basilica.ro/patriarhul-romaniei-mesaj-de-condoleante-la-inmormantarea-lui-radu-ciuceanu-1928-2022-marturisitor-al-credintei-crestine/