13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române.

Revoluția Franceză, izbucnită în 1848, a cuprins și celelalte țări din Europa. În ziua de 12 septembrie, Locotenența Domnească a dat ordin căpitanului Radu Golescu să mobilizeze Regimentul 2 Infanterie la Dealul Spirii pentru a întâmpina o coloană otomană formată din aproximativ 6000 de soldați.

Din cauza iminenței conflictului cu otomanii, ostașii Companiei de Pompieri, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu au dorit să se alăture și ei regimentului.

În ziua respectivă avusese loc înmânarea drapelelor Regimentului 2 Infanterie, ceea ce a ridicat moralul și crescut dorința de a învinge a ostașilor bucureșteni.

Proporțiile erau inegale deoarece trupele otomane erau de douăzeci de ori mai numeroase decât cele din București. Cu toate acestea ostașii bucureșteni au luptat cu vitejie, deși au pierdut aproape jumătate din camarazi.

În 13 septembrie 1848 a avut loc ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc dintre ostașii principatelor și trupele otomane.

Pentru a omagia Pompierii care au luptat în Dealul Spirii, pe 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.

În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.

Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.

De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov invită publicul în toate subunităţile sale, unde se va organiza „Ziua Porților Deschise”.

Foto credit: ISU Sălaj

13 septembrie: Ziua Pompierilor din România