Desfășurarea proiectului misionar „Pictăm să ajutăm” al Arhiepiscopiei Aradului – Ediția a II-a

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, arhiepiscop al Aradului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în  luna august s-a desfășurat proiectul misionar „Pictăm să ajutăm”, ediția a II-a, în cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului.

Parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Aradului au fost îndemnate să organizeze ateliere de pictură de icoane pe sticlă. Copiii și tinerii de diferite vârste din mai multe parohii au pictat cu bucurie icoane pe sticlă. Unii copii au pictat pentru prima dată, alții, deja cu experiență.

Icoanele au fost colectate de către părintele Gabriel Streulea – inspector eparhial misionar – și pregătite pentru mai multe expoziții caritabile.

Parohiile care au participat la proiect sunt următoarele:

  • Parohia Arad-Centru – preot paroh prot. Flavius Petcuț;
  • Parohia Arad-Gai – preot paroh Caius Cuțaru;
  • Parohia Gurahonț – preot paroh Aurelian Moț;
  • Parohia Horia – preot paroh Adrian Murg;
  • Parohia Hunedoara Timișană – preot paroh Daniel Costina;
  • Parohia Iratoș – preot paroh Flavius Lazăr;
  • Parohia Moțiori – preot paroh Ciprian Sălăvăstru;
  • Parohia Nădlac – preot paroh Alexandru Cotoraci;
  • Parohia Prunișor – preot paroh Florin Avram.

La aceste parohii s-au alăturat copiii și tinerii care se roagă în fiecare duminică la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad, coordonați de părintele Ștefan Negreanu și părintele Lucian Farcașiu, profesori la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Au fost organizate mai multe expoziții. Mai întâi, icoanele au fost expuse, timp de zece zile, la evenimentul „Zilele Aradului”, în perioada 19 – 28 august 2022, la o căsuță care a fost împodobită cu icoanele pictate de copii. S-a mai organizat o expoziție și la conferința Părintelui Constantin Necula de la Sala Polivalentă din Arad, în seara din 26 august 2022, unde cei prezenți s-au bucurat nu doar de cuvintele părintelui Necula și de momentul muzical de dinainte, cât și de frumusețea icoanelor pictate cu dragoste și bucurie de copiii Arhiepiscopiei Aradului. O ultimă expoziție a avut loc în curtea Catedralei Vechi a Aradului, duminică, 4 septembrie 2022, unde credincioșii au fost plăcut surprinși de măiestria cu care au fost pictate cele mai multe din icoanele pe sticlă.

Dat fiind faptul că toate expozițiile au fost caritabile, icoanele au putut fi cumpărate în schimbul unor donații în bani. În urma expozițiilor s-a strâns suma de 9.904 lei, bani care vor fi transferați în contul unor copii care suferă de diferite boli.

Centrul eparhial mulțumește tuturor preoților, copiilor, tinerilor și tuturor credincioșilor implicați în buna desfășurare a proietului „Pictăm să ajutăm”, ediția a II-a.

Pr. Gabriel Streulea