Pelerini arădeni la Dunăre

Peste 80 de credincioși din Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou, au efectuat Sâmbătă 3 septembrie 2022, un pelerinaj la mănăstirile de lângă Dunăre. Defileul Dunării este bogat în semne ale creștinătății: troițe, biserici și mănăstiri dintre care amintim Sfânta Ana, Mraconia și Vodița.

Pelerinii s-au închinat în Mănăstirea „Sfânta Ana”, situată în orașul Orșova pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Ea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova și are un istoric aparte.

Pelerinii s-au bucurat de o minunată croazieră pe Dunăre, unde au putut admira un peisaj mirific, Cazanele Mici și Mari, Tabula Traiana, Sfânta Mănăstire Mraconia, sculptura în stâncă a lui Decebal și au servit și agapa creștinească pe vapor. Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de „cazanele Dunarii”, dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara. Locul pe care a fost ridicata aceasta se numea „la balon”, datorita punctului de observatie de acolo. Manastirea Mraconia a fost cunoscuta si ca manastirea din Valea Dunarii sau de la Ogradena Veche, o comuna din apropiere. Cuvantul „mraconia” inseamna „loc ascuns” sau „apa intunecata”.

Ultimul popas a fost făcut la Sfânta Mănăstire Vodița, închinată Nasterii Maicii Domnului și Sfântului Antonie cel Mare. Este printre primele mănăstiri atestate documentar din Țara Românească, fiind ridicată pe cheltuiala voievodului Vladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și prin efortul călugărului Nicodim. Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala si, totodata, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom, dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite in canoane de Sfantul Vasile cel Mare.

Pelerinajul a fost organizat prin purtarea de grijă a Asociației Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe Aradul Nou.

Asociația Ortodoxă Sf. Gheorghe Aradul Nou

 Pr. Gabriel C. Mariș