Pictura interioară a Catedralalei Arhiepiscopale din Arad, apreciată la nivel naţional

Sâmbătă 03 septembrie 2022, în Biserica Evanghelică Fortificată-Cetatea Hărman, judeţul Brasov, a avut loc Gala Premiilor Naţionale pentru anul 2021, a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

La secţiunea pictură bisericească, pentru ansamblul  lucrărilor picturale de excepţie, realizate la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, a fost nominalizat lect.univ. Dr. Cătălin Băluţ, căruia i-a fost decernat Premiul naţional al anului 2021.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, la această festivitate a participat Preacucernicul Părinte Simion Mladin, administratorul Catedralei Arhiepiscopale, care a prezentat următorul mesaj din partea Chiriarhului:

Domniei Sale,

Domnului Prof. Univ. Doctor. PETRU LUCACI

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România

Cu deosebit respect, Vă mulţumim pentru invitaţia trimisă de a participa la Gala Premiilor Naţionale ce va avea loc în data de 03. septembrie a.c. în Biserica Evanghelică Fortificată-Cetatea Hărman, Jud. Braşov  şi a înmâna premiul cuvenit câştigătorului la secţiunea Pictură Religioasă, cu regretul de a nu putea participa, având un program stabilit din vreme ce nu a putut fi modificat.

Socotim o deosebită cinstire adusă Arhiepiscopiei Aradului, prin aprecierea cuvenită a lucrărilor de pictură murală realizată de domnul lector univ. dr. Băluţ Cătălin, care pecetluieşte valoarea mărturiei artei bisericeşti a vremii noastre.

Pictura dovedeşte profunzimea şi temeinicia unei sinteze artistice, care defineşte autorul ca personalitate de cultură, la curent cu toate inovaţiile artistice ale timpului, realizând un impresionant ansamblu de pictură bisericească de un rafinament artistic şi etnic remarcabil, contopind influenţele bizantine şi occidentale cu tradiţia locală. Exprimăm întreaga recunoştinţă Domniei Voastre precum şi membrilor înaltului for ce conduceţi.   

Sufleteşte alături de toţi cei prezenţi la festivitate, încredinţăm prezentarea acestui mesaj prin Preacucernicului Părinte Simion Mladin, administratorul Catedralei arhiepiscopale arădene. Totodată, Vă rugăm să primiţi Domnule Preşedinte asigurarea deosebitei consideraţii.

Cu arhierească binecuvântare

† Timotei

Arhiepiscopul Aradului

După festivitate a urmat vernisajul expoziţiei celor premiaţi, la loc de cinste şi cu un deosebit interes din partea vizitatorilor, s-a aflat prezentarea picturală a Catedralei arădene.

Protos. Dr. Iustin Popovici