Ritualul Drumului Crucii – 2022-un pelerinaj îndătinat la Mănăstirea Feredeu

Cântece duhovnicești de Slavă Lui Dumnezeu din piepturile a peste 300 sute pelerini veniți din mai multe parohii din proximitatea Mănăstirii Feredeu.

Pericope evenghelice, rugăciuni și ectenii de implorarea a milei Lui Dumnezeu  rostite de către șapte preoți sau auzit în ajunul Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci – 13 septembrie 2022, pe versantul vestical Munilor Zarandului unde sunt așezate 14 Cruci pe drumul care duce la Mănăstirea Feredeu sub îmbrățișarea   razelor blânde de amurg poleiesc dealurile și pădurea la început de toamnă. Ritualul Drumului Crucii la Feredeu a a ajuns în acest an la treisprezecelea an, fiind deja un pelerinaj îndaătinat al vetrei monastice de la Feredeu.

”Drumul Crucii” a continuat cu slujba Vecerniei cu Litie și a Utreniei sărbătorii până la ceas târziu în noapte când a fost  scoasă spre închinare Sfânta Cruce conform rânduielii tipiconale.

Slujba ”Drumului Crucii” și a Privegherii a fost săvârșită de către un sobor de șapte preoți  Preacuvioșii Părinți Teoctist Bălana , Emanuel Cucu și Antonie Trofinică părinții slujitori ai Mănăstirii Feredeu, preacucernicii părinți Geani Achim – parohia Dud, Adorian Trif- parohia Galșa, Mihai Radeș -parohia Mâsca, Ciprian Tripa -parohia Semlac și părintele arhidiacon Emanuel Proniuc secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.

La momentul cuvenit părintele Ciprian Tripa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat simbolistica scripturistică a cifrei 14, cifră pe care o au și popasurile sau conform tradiției momentele în care Mântuitorul a căzut sub greutatea crucii în drumul spre calvarul Golgotei, reamintind credincioșilor prezenți și principalele pasaje  scrupuristice vetero și nou testamentare pe care se bazează învățătura Bisericii despre Cinstirea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci.

De asemenea Preacuviosul Părinte Emanuel Cucu a mulțumit  în numele Părintelui Arhimandrit Ilarion Tăucean – starețul mănăstirii Feredeu ,Lui Dumnezeu pentru că a dat posibilitatea credincioșilor de ajunge și în acest an la pelerinajul îndătinat al ”Drumului Crucii”de la Mănăstirea Feredeu precum și creinicioșilor care au jertfit din timpul lor pentru a fi prezenți la rugăciune.

Pr. Ciprian Cristian Tripa