Duminica XXIII după Rusalii în biserica din satul Dumbrăvița

În Duminica XXXIII după Rusalii, a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, preotul paroh al parohiei Monoroștia cu filia Dumbrăvița, Adin Păiușan, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Dumbrăvița.

În dimineața zilei, părintele a savârșit Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru cel ce a fost preot iconom stavrofor, Butar Pascu, fost paroh al parohiei Monoroștia și pentru tot neamul cel adormit.

Potrivit învățăturii și credinței creștine, viața omului nu se sfârșește o dată cu moartea trupului, iar sufletul își continuă existența și dincolo de hotarele vieții pământești. Din acest motiv, nu dăm uitării pe cei adormiți nici după înmormântarea lor, ci îi pomenim pururi, ne rugăm și mijlocim pentru odihna și pentru iertarea păcatelor lor.

Familia preotului Butar împreună cu credincioșii păstoriți de acesta s-au rugat Domnului să așeze sufletul lui în corturile drepților, să-l odihnească în sânul lui Avraam și să îl numere cu drepții. Pentru cei care l-au cunoscut, slujba sa de pomenire a fost un moment rugăciune, dar și de recunoștință față de Hristos pentru timpul în care l-au avut în mijlocul lor, ca să îi însoțească pe calea mântuirii.

Datorită faptului că în data de 26 octombrie biserica din Dumbrăvița își serbează hramul ,,Sfântului Mucenic Dimitrie”, începând cu ora 16, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, zece preoți au oficiat Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte: Pr. coordonator al Cercului Pastoral-Misionar Bârzava Iordăchescu Cosmin – Parohia Bălcescu, Pr. Bachiș Ioan – Parohia Baia, Pr. Bândea Gheorghe – Parohia Bârzava, Pr. Constantin Petru – Parohia Lalaşinţ, Pr. Florea Florin – Parohia Groșii Noi, Pr. Lulaș Dan –  Parohia Căpruţa, Pr. Murgu Marius- Parohia Covăsânț, Pr. Haida Bogdan – Parohia Corbești, Pr. Ile Gheorghe – Parohia Vărădia de Mureș și Pr. Paroh Păiușan Adin.

În cuvântul de învățătură, Pr. Bachiș Ioan Mihai de la Parohia Baia a vorbit despre relevanța, pentru lumea contemporană, a pericopei evanghelice care relatează vindecarea demonizatului. Părintele a atras atenția asupra faptului că demonizarea nu este un fenomen circumscris trecutului, ci continuă să se manifeste până în zilele noastre, cu metode mai elaborate, dar care produc aceleași efecte, atât la nivel personal, cât și la nivel colectiv.

Deoarece anul 2022 a fost declarat, în Patriarhia Română, „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, părintele a amintit care sunt cele trei feluri de rugăciuni: rugaciunea care are ca scop să laude pe Dumnezeu, să-I mulțumeasca și să-I ceară tot ceea ce este dupa voia Sa: “Pre Tine Te lăudam; pre Tine Te binecuvantăm; Ție iți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Ție, Dumnezeul nostru1!” (Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur). De regulă, oamenii apelează la rugăciune doar în momentele dificile, când vor să ceară ceva sau să primească ceva. Ideal ar fi să ne rugăm neîncetat, pentru a primi beneficii spirituale, deosebit de importante fiind rugăciunile de mulțumire care ne oferă recunoștința față de Tatăl Ceresc.

În cele din urmă, preotul Adin Păiușan, a mulțumit Bunului Dumnezeu, preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezență și osteneală. Totodată, preoții au oficiat o slujbă de sfințire și mulțumire pentru roadele toamnei primite în acest an de la Dumnezeu. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frăţească organizată cu sprijinul credincioșilor la Căminul Cultural din Dumbrăvița.

Pr. Păiușan Adin, Parohia Monoroștia