Din vremuri înaintate poporul român a avut o sensibilitate aparte față de credința moștenită. Sentimentul său religios s-a materializat prin dăruirea jertfelnică cu care și-a ridicat sfintele locașuri de închinare.
Pe lângă biserici, o categorie aparte, a acestor locuri consacrate unde românul aduce slava lui Dumnezeu, o constituie și ridicarea troițelor. Ele sunt aşezate în diferite locuri cu semnificaţii simbolice, în special acolo unde se considera că este nevoie de binecuvântarea lui Dumnezeu. Satele arhaice încă mai mențin tradiția de a amplasa crucea ca armă asupra diavolului la intrarea în localitate, la răscruce de drumuri, la margine de hotar, în apropierea unui izvor sau a unui pod sau într-un punct vizibil al satului.
Troița mai este și o mărturisire a credinței dar și un „indicator de atenționare” cum îmi place mie să o numesc. Chiar dacă verbal nu-ți spune nimic când treci pe lângă ea, cu toate acestea ea transmite un mesaj puternic care poate suna așa: ” Omule, de ce ești grăbit? Oprește-te! Adu-ți aminte că ești creștin și mulțumește-I Lui Dumnezeu pentru câte ți-a dăruit!”
Duminica a XXIII-a după Rusalii a încununat toate acestea într-un minunat prilej de bucurie pentru credincioșii Parohiei Prunișor, Protopopiatul Sebiș, care au participat la sfințirea unei noi troițe ce a fost amplasată la intrarea în sat dinspre localitatea Cărand.
Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială iar la momentul oportun, credincioșii împreună cu un sobor de preoți și copii cu icoane în mână au plecat în procesiune spre locul unde a fost amplasată troița pentru a o sfinți. Din sobor au facut parte: Pr. Ros Ioan de la Parohia Buhani, Pr. Gaiță Dan de la Parohia Rădești și Pr. Avram Florin Ioan, preot paroh.
Troița a fost ridicată de către Prof. Denis Roșu Drăgan și de către tânărul student Cristian Valea împreună cu familile lor ca o încununare a realizărilor lor, dar și ca un simbol al jertfelniciei și o mărturie a prieteniei lor.
Răspunsurile la Slujbă au fost date de către corul parohiei „Sfântul Stelian” dirijat de către Denis Roșu Drăgan.
Satul Prunișor se bucură în prezent de un număr de șase troițe.
Două dintre ele sunt ridicate în cinstea eroilor căzuți pe câmpul de luptă în cel de Al Doilea Război Mondial (una în centrul satului marcând și Monumentul Eroilor, iar cealaltă în a treia intersecție de la intrare în sat dinspre orașul Sebiș). Alte două sunt amplasate în următoarele intersecții din localitate, una în cimitirul satului ca un simbol al recunoștinței față de strămoșii noștri care au plecat dintre noi și cea la intrare în sat care s-a sfințit astăzi, ca binecuvântare și ocrotire atât pentru locuitorii satului cât și pentru cei care tranzitează localitatea și se închină cu evlavie ei.
Prof. Denis-Alexandru Roșu-Drăgan