Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Tăgădău

Duminica a XXIII-a după Rusalii ne arată, prin citirea pericopei evanghelice pe de-o parte, puterea lui Dumnezeu care biruiește și hotarele întunericului și puterea celui rău, și, pe de cealaltă parte „cât bine ne face nouă Dumnezeu” prin harul și binecuvântarea sa, care vindecă toate, atunci când nădăjduim întru El.

Preotul Paroh și credincioșii Parohiei Tăgădău din Protopopiatul Ineu au avut o mare bucurie în această duminică, doarece l-au avut în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei.

La primele ore ale dimineții, Chiriarhul a fost întâmpinat de către Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, Preotul Paroh Nicolae Monea, Pr. Pensionar Ioan Huțiu, autorități locale și mulțime de credincioși.

Înainte de începutul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor exterioare și interioare ale bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” (lucrări care au constat în principal în amenajări exterioare ale lăcașului de cult, achiziționarea de mobilier nou în biserică, etc).

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Andrei Gheorghe Oprea a fost hirotonit diacon, urmând a fi rânduit preot în Parohia Păiușeni cu filia Văsoaia, din Protopopiatul Sebiș.

La momentul rânduit, Ierarhul arădean a rostit un bogat cuvânt de învățătură cu titlul: „Urmarea binelui” (Efeseni, 2 Luca, 8) de către fiecare om, începutul făcându-l Însuși Dumnezeu, prin harul Său care întărește credința celui credincios dovedită prin faptele bune. Ispitele din partea celui rău pot fi biruite întrucât ajutorul ceresc este mereu spre bine, creația întreagă a lumii îndreptându-se spre desăvârșire după legile divine; răul intervenind doar în lipsa binelui, printr-o alegere greșită a libertății pe care Dumnezeu a dat-o omului. Drept aceea cunoașterea a ceea ce este bine și ce este rău trebuie să se călăuzească după porunca dumnezeiască adică, prin ascultare, așa cum este îndemnat și demonizatul vindecat din Evanghelia zilei, de către Mântuitorul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Nicolae Monea a fost hirotesit întru iconom pentru meritele deosebite avute la lucrarea preoțească încredințată.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de teologi, conduși de către Domnul Profesor Dr. Paul Krizner, Directorul Școlii Gimnaziale din Grăniceri.

Totodată, Părintele Nicolae Monea a mulțumit Chiriarhului pentru vizita și slujirea de astăzi, dăruindu-i o frumoasă icoană cu chipul Ocrotitorului locașului de cult, Sfântul Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul.

Arhid. Claudiu Condurache