În perioada 24-28 aprilie 2023 s-a desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox Arad, programul național „Școala Altfel”. Acest program național contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor.
La seminarul arădean acest program național a avut următorul orar:
În ziua de luni, clasele a IX-a și a XI-a au vizitat Muzeul matern și laboratoarele UVVG Arad, titlul activității fiind:Omul, de la naștere la moarte, iar clasele a X-a și a XII-a au vizionat filmele: Noe și Seven, urmate de o sesiune de dezbateri. Clasele a XI-a și a XII-a au participat și la activitatea intitulată Urcuș spre Teologie, activitate susținută de Preacuviosul Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae Tang din cadrul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și coordonată de Preacucernicul Părinte Călin-Dan Teuca, directorul seminarului.
În ziua de marți, elevii seminariști au participat la un curs de prim ajutor realizat de domnul Bogdan Drăgan de la Crucea Roșie Arad și absolvent al seminarului, au vizitat clădirea Preparandiei arădene, iar la Centrul de integrare prin terapie ocupațională Arad au participat la activitatea Grija față de grijile altora.
În ziua de miercuri, în cadrul seminarului a avut loc o prezentare realizată de domnul doctor Ciprian Pașca, medic stomatalog și profesor în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, activitatea având ca prim scop Alimentația sănătoasă – dinți sănătoși.
Ziua de joi a fost ziua vizitelor. Elevii au mers într-un pelerinaj la mănăstirile din județul Arad, dintre care amintim: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Mănăstirea Feredeu și Mănăstirea Gai, dar și Penitenciarul de maximă siguranță din Arad. Au vizitat Muzeul județean și în localitatea Vladimirescu au participat la activitatea intitulată Elemente de cultură, istorie și civilizație.
Vineri, elevii seminariști vor participa la activitatea: Satul/Cartierul meu văzut prin obiectivul aparatului de fotografiat.
Un grup de elevi ai seminarului, au mers într-o excursie tematică, în primele 3 zile ale acestei săptămâni, în Ungaria și Austria, împreună cu un alt grup de elevi de la Colegiul „Moise Nicoară” din Arad.
În cadrul acestor activități au fost implicați părinții profesori, domnii și doamnele profesori, dar și cadrele medicale și didactice auxiliare ale seminarului arădean.
Cu ocazia programului „Școala Altfel”, copiii au avut parte de activități educative și sportive în natură, care i-au reconectat cu mediul înconjurător și i-au învățat despre importanța ecologiei, ocrotirii animalelor și a rolului activității sportive în viața noastră.
Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Arad