23 Iunie – Ziua internațională a văduvelor

Ziua internațională a văduvelor este marcată pe 23 iunie în zeci de state. ONU estimează că în lume există la ora actuală 258 de milioane de văduve, din care o zecime sunt la limita supraviețuirii.

Cele mai mari riscuri pentru văduve sunt sărăcia, violența, lipsa de acces la servicii de sănătate, abuzurile și conflictele.

Ziua internaţională a văduvelor a fost marcată în ţara noastră pentru prima dată în anul 2015, printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală, organizat de Asociaţia „Există viaţă după doliu!”. Asociația este una de tip caritabilă înfiinţată în 2011, ce oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare şi terapie pentru adulţi şi copii şi reuneşte peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viaţă.

În 2019, această zi a fost marcată de Asociaţia „Există viaţă după doliu!” împreună cu Fundaţia Sensiblu, prin organizarea, în Bucureşti, a primei conferinţe a familiilor monoparentale afectate de pierderea unuia din părinţi.

Anul oficial al lansării Zilei a fost anul 2005 de către Fundația Loomba din Marea Britanie. Data aleasă semnifică ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundaţiei, a rămas văduvă.

Ziua a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite cu prilejul celei de a 65-a Adunări Generale din 21 decembrie 2010.

Pentru a descrie situaţia văduvelor din întreaga lume, fundaţia a prezentat, în iunie 2010, Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică. În prezent se estimează că există 258 de milioane de văduve în întreaga lume, potrivit United Nations (UN).

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale lumii.

Citește și Prezbitera Bărăscu: Părintele a plecat, dar prin rugăciune înnodăm firul iubirii, până când ne vom îmbrățișa în Veșnicie

Foto credit: Doxologia

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-vaduvelor-23-iunie/