Ziua mondială a refugiatului: 20 iunie

Ziua mondială a refugiatului este celebrată în fiecare an la data de 20 iunie. Acest eveniment internațional onorează curajul, puterea și determinarea femeilor, bărbaților și copiilor care sunt obligați să fugă din patria lor sub amenințarea persecuției, conflictelor și a violenței.

Ziua Mondială a Refugiatului  atrage atentia asupra drepturilor, nevoilor și visurilor refugiaților, contribuind la mobilizarea voinței și resurselor politice, astfel încât refugiații să și prospere, nu doar să supraviețuiască.

Ziua a fost instituită prin Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite (ONU), din 4 decembrie 2000.

Deși este important să protejăm și să îmbunătățim viața refugiaților în fiecare zi, zilele internaționale, cum ar fi Ziua Mondială a Refugiatului, ajută la concentrarea atenției globale asupra situației persoanelor care fug de conflict sau persecuție.

Acest eveniment anual este sărbătorit în peste 100 de țări din întreaga lume, implicând indivizi care activează în domeniul ajutoarelor sociale, refugiați, autorități guvernamentale, comunități gazdă, companii, celebrități, oameni de știință și publicul larg.

În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului are ca temă „concentrarea asupra puterii pe care incluziunea și soluțiile destinate refugiaților le au”. Sloganul este „Speranță departe de casă. O lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși”, potrivit unhcr.org/ro (Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi).

În țara noastră vor avea loc diferite evenimente dedicate Zilei mondiale a refugiatului.

Calendar evenimente

20-22 iunie – OmFest, București – Ediția din acest an va celebra comunitatea ca sursă a conexiunii sociale și a sentimentului de apartenență. Un loc în care se găsește echilibrul între starea fizică și cea mentală prin diverse activități artistice. Mai multe detalii: OMFest Program

20 iunie – Conferință asupra programelor care se dovedesc a fi eficiente în asigurarea educației, formării profesionale și incluziunii sociale în integrarea refugiaților în comunitățile gazdă, Iași

20 iunie – Haideți să ne cunoaștem, Galați – Eveniment în aer liber cu spectacole, jocuri, muzică live, storytelling și ateliere pentru cei mari și cei mici dedicate refugiaților și comunității locale. Detalii eveniment

20 iunie – Ateliere de lucru pentru refugiați, Rădăuți – Ateliere de lucru și activități creative dedicate refugiaților din Ucraina

21 iunie – Eveniment dedicat refugiaților din Ucraina, Constanța – Sesiune de discuții cu reprezentanți ai autorităților publice locale, centrale, reprezentanți ai organizațiilor non-profit, dar și refugiați din Ucraina și membrii ai comunității locale. Ateliere de lucru, ateliere creative și spectacole.

Foto credit: unhcr.org/ro/

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-refugiatului-20-iunie/