Hramul așezământului monahal de la Tămand, Ineu

Duminică, 2 iulie, când Biserica prăznuieşte Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne şi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, aşezământul monahal din Tămand, protopopiatul Ineu şi-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, un sobor de preoţi sub protia Părintelui Iustin Popovici, consilier cultural, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în prezenţa obştii monahale de maici şi a numeroşi credincioşi veniţi din împrejurimi.

În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor prezenţi, părintele consilier Iustin Popovici a explicat pericopa evanghelică despre vindecarea slugii sutaşului (Matei 8, 5-13), din această Duminică a 4-a după Rusalii, arătând cât de importantă este rugăciunea pentru alții, care poate deveni vindecătoare de suferință și singurătate.  De asemenea, părintele a evidenţiat misiunea pe care o are de îndeplinit acest lăcaş monahal, şi anume, aceea de a purta de grijă faţă de bătrâni şi suferinzi, precum îi este şi destinaţia.

Părintele Ciprian Tripa, fost duhovnic în această mănăstire, a adus mulţumire Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru această frumoasă zi de sărbătoare, precum şi preoţilor şi credincioşilor prezenţi.

Monahia Serafima, stareţa schitului, a oferit tuturor celor prezenţi o agapă creştinească în cinstea hramului.

Aşezământul monahal social din Tămand îşi sărbătoreşte anul acesta hramul pentru a treisprezecea oară.

***

Schitul Tămand a fost înfiinţat în anul 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judeţean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici. Încă din anul 2003, în cadrul programului eparhial  de acordare a asistenţei sociale în spitale, a fost edificată aici o biserică de lemn în stil maramureşan, deservită de către preoţii din împrejurimi. După înfiinţarea schitului, în incintă au fost amenajate chilii şi alte clădiri anexe, locuri de cazare pentru iniţierea de tabere pentru tineri în vremea verii şi a unui Centru Respiro pentru copii cu autism în restul anului.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan