Ministerul Educației a aprobat noile manuale de Religie pentru clasa a VI-a avizate de Patriarhia Română

Cinci manuale alternative de Religie Ortodoxă pentru clasa a VI-a au trecut cu brio prin procesul de avizare al Ministerului Educației și vor ajunge în școlile din țară. Procesul de avizare a inclus și o evaluare prealabilă realizată de Sectorul teologic-educațional al Adminis­trației Patriarhale, care a oferit observații și recomandări.

Toate cele cinci edituri înscrise în procesul de evaluare și avizare „au participat cu materiale didactice de calitate, elaborate de către autori cu o vastă experiență, din mai multe județe ale ţării”, transmite Diac. Alexandru Cuțchi, inspector la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

„Membrii Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Şcolare Religie au analizat și evaluat proiectele de manuale școlare depuse, oferind sprijin colectivelor de autori și editurilor, prin formularea unor observații și recomandări menite să contribuie la îmbunătățirea materialelor”, a explicat inspectorul patriarhal.

La finalul sesiunii de evaluare și avizare, cele cinci proiecte de manuale au fost avizate de Patriarhia Română, participând la procedura de licitație publică, organizată de Ministerul Educației.

În urma finalizării tuturor etapelor din cadrul licitației, au fost declarate câști­gătoare toate cele cinci manuale școlare de Religie – cultul ortodox, pentru clasa a VI-a, fiecare dintre acestea obținând peste 95 de puncte din 100 posibile.

Acestea sunt, în ordinea descrescătoare a punctajului total obținut, următoarele:

  1. Editura Didactică şi Pedagogică SA (autori: prof. Sorina-Mihaela Ciucă și prof. dr. Dragoș-Ioan Ioniță);
  2. Editura Akademos Art (autori: prof. Cristian Alexa și prof. Mirela Șova);
  3. Editura Corint Logistic (autori: prof. dr. Cristina Benga, prof. Aurora Ciachir, prof. Niculina Filat, prof. Mihaela Ghițiu și prof. Ioana Niculae);
  4. Editura CD Press(autori: prof. dr. Ionița Timiș, prof. Ionica-Viorica Popa, prof. Florian Popa, prof. Simona Căprescu și conf. univ. dr. Vasile Timiș);
  5. Editura Litera (autori: prof. Ioana Corujan, prof. Mihaela-Maria Guicin, prof. Cristina Ionela Boruz, prof. Florica Grecu, prof. Laura Marilena Lăcraru, prof. Florina Despina Mihală și prof. Bogdan-Marius Negrea).

Noile manuale școlare au fost aprobate ­prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5022/06. 07.2023 și pot fi consultate pe platforma www.manuale.edu.ro, în ambele variante – tipărită (PDF) și digitală interactivă.

Între 11 şi 25 iulie 2023 va avea loc perioada de selecție, fiecare unitate de învățământ din țară având posibilitatea să opteze, în consultare cu profesorii de religie, pentru unul din cele cinci manuale școlare noi, avizate de Patriarhia Română și aprobate de Ministerul Educației.

Ulterior, manualele vor fi tipărite și distribuite în școli, venind în sprijinul profesorilor și elevilor, în cadrul activităților desfășurate la clasă.

Foto credit: Freepik.com

https://basilica.ro/ministerul-educatiei-a-aprobat-noile-manuale-de-religie-pentru-clasa-a-vi-a-avizate-de-patriarhia-romana/