21 august, Ziua Medicinei Militare

Ziua Medicinei Militare amintește de înfiinţarea Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român și este celebrată în data de 21 august a fiecărui an.

Cele două instituții au luat ființă în urmă cu 161 de ani prin semnarea de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Înaltului Decret Domnesc cu nr. 4629 din 21 august 1862.

Acesta a fost momentul în care medicina militară a fost atestată ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.

Mai înainte de această atestare s-au așezat bazele pentru constituirea medicinei militare moderne:

  • 13 septembrie 1831 – ia fiinţă un lazaret, în baza regulamentui „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.
  • 1851 – la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.
  • 1853 – domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila.

Carol Davila elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă.

Tot datorită acestuia se materializează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

Istoria medicinei militare este strâns legată de istoria militară a poporului român. Personalul sanitar al Armatei Române s-a implicat în momentele cruciale ale istoriei – Războiul de Independenţă (1877-1878), Războiul de reîntregire naţională (1916-1918), Al Doilea Război Mondial, dar şi în zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forţelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operaţiuni din lume, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Armatei României.

În memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial, a fost ridicat în Bucureşti, în anul 1932, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină, şi este înscris în Lista monumentelor istorice, precizează site-ul cotroceni1900.ro, citat de Agerpres.

Citește și Dr. Anca Oancea, medic militar: Este o mare satisfacție când ajuţi necondiționat

Foto credit: Ministerul Apărării Naţionale

https://basilica.ro/ziua-medicinei-militare/