Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020.
Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român.
Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale și locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi a promova satul românesc, se arată în textul legii promulgate în aprilie 2020.
„Eu cred că veșnicia s-a născut la sat”
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat 2019 drept „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”.
Pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române au fost organizate activități și evenimente dedicate satului românesc.
Basilica.ro a organizat expoziția fotografică „Chipul satului românesc” în colaborare cu 14 artiști fotografi. Expoziția a fost prezentată și în diaspora românească, până pe continentul american.
Târgul pâinii la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară în perioada 22-24 septembrie mai multe activități dedicate Zilei Satului Românesc.
Unul dintre evenimentele principale este „Târgul pâinii” unde vizitatorii vor putea vedea diferite forme ale produsului tradițional și semnificația lui.
„Sub variate forme, de la cea rotundă asociată simbolurilor solare, la cea împletită care amintește de dualismul universal, sau chiar antropomorfă (colindeții sau bolindeții), pâinea a însoțit marile evenimente din viața omului, marcând pragurile spre un nou început, ce se dorește plin de prosperitate, speranță, bucurie. Ea este prezentă la nașterea copilului, la nuntă, dar și la înmormântare, văzută ca o trecere spre viața veșnică”, se arată în descrierea evenimentului.
Citește și: Despre satul românesc în 12 citate ale Patriarhului Daniel
Foto credit: Sorin Onișor