Conferință teologică dedicată Părintelui Ilarion V. Felea în tabăra de toamnă de la Schitul Găbud

În data de 22 septembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a răspuns invitației Mănăstirii Oașa de a evoca personalitatea complexă a părintelui Ilarion V. Felea în cadrul Taberei de toamnă, desfășurată la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul”, metocul Mănăstirii Oașa.

Tabăra de toamnă reprezintă un eveniment anual organizat de Mănăstirea Oașa, reunind zeci de tineri din toată țara, propundându-și aprofundarea vieții duhovnicești pentru tinerii participanți. De asemenea, prin conferințele care au invitați din diverse domenii, organizatorii își propun apropierea tinerilor de modele contemporane de trăire autentică a credinței ortodoxe. Ca în fiecare an, mai mulți tineri din Arad, membri ai Asociației „Suflet Tânăr Arădean” au fost prezenți în această tabără.

Tema conferinței părintelui Lucian Farcașiu a fost Părintele Ilarion Felea – Mărturisitorul, prezentarea acestei conferințe fiind făcută în PPT.

Prezentarea vieții Părintelui Ilarion Felea susținută de către Părintele Conf. Dr. Lucian Farcașiu a fost una temeinică și bine structurată, evidențiind complexitatea personalității și activității Părintelui Ilarion Felea. În primul rând, părintele Lucian Farcașiu a conturat cadrul natural și istoric, marcat de schimbări ideologice și politice, în care s-a născut și și-a desfășurat activitatea Părintele Profesor Ilarion V. Felea. În continuare, a fost schițat cu dexteritate chipul de mărturisitor al părintelui Părintelui Ilarion Felea ca preot, ca profesor de teologie și ca pătimitor pentru credința în Hristos în temnițele comuniste, acesta aflându-și sfârșitul în temnița de la Aiud, în 18 septembrie 1961. Pentru sfârșitul său mucenicesc, dar și pentru întreaga lui viață dedicată mărturisirii lui Hristos, Părintele Ilarion V. Felea este propus pentru canonizare de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, acest act urmând să fie împlinit în anul 2025.

Dintre numeroasele surse bibliografice folosite de părintele profesor Lucian Farcașiu pentru descrierea personalității Părintelui Ilarion amintim mai cu seamă lucrarea amplă a Părintelui Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, lucrare intitulată Ilarion V. Felea (1903 -1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul, care surprinde cu măiestrie și în detaliu toate aspectele activității Părintelui Porfesor Ilarion Felea. Această lucrare a fost publicată în anul 2022, în contextul amplelor manifestări dedicate bicentenarului teologiei arădene (1822-2022), adică împlinirii a 200 de ani de învățământ teologic la Arad, părintele Ilarion Felea fiind între anii 1938-1948 profesor de Dogmatică, Morală, Ascetică și Mistică și Omiletică la Academia Teologică din Arad și ultimul Rector al acestei instituții de învățământ teologic, între anii 1947-1948, înaintea desfințării abuzive a Academiei de către nou instauratul regim comunist. Dealtfel, la sfârșitul prezentării sale, părintele conferențiar a prezentat succint această lucrare tinerilor studenți.

Atractive, pentru faptul că i-au adus pe participanții la conferință mai aproape de figura și de locurile de desfășurare a activității părintelui Ilarion, au fost și fotografiile de epocă prezentate în cadrul conferinței.

Prezentarea vieții și activității mărturisitoare a Părintelui Ilarion V. Felea a fost primită cu interes de către publicul format din studenți, aceștia adresându-i invitatului mai multe întrebări la finalul prelegerii.

Prof. Zenovia Murg

https://basilica.ro/la-schitul-gabud-a-fost-organizata-o-conferinta-dedicata-parintelui-ilarion-felea-posibil-sfant-din-2025/