Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017. 

Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de auz este evidențiată importanța limbajului mimico-gestual și necesitatea integrării sociale și profesionale a persoanelor hipoacuzice.

În 2023, ca şi la ediţia de anul trecut, ONU evidenţiază faptul că Ziua internaţională a limbajului semnelor reprezintă o oportunitate pentru a susţine şi proteja identitatea lingvistică şi diversitatea culturală a tuturor oamenilor cu deficienţe de auz, conform Agerpres.

La iniţiativa Federaţiei Mondiale a Surzilor, clădirile şi locurile publice cu însemnătate deosebită, precum reşedinţele prezidenţiale, parlamentele şi primăriile pot fi iluminate în albastru, ca semn de solidaritate cu întreaga comunitate globală a persoanelor cu deficienţe de auz.

Comunitatea surzilor din București

În Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea Comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz „Sfântul Meletie” coordonată de Părintele Mirel Ilie.

În toamna anului trecut au fost  puse bazele unui centru destinat persoanelor cu probleme de auz și de vorbire în Sectorul 5 al Capitalei, pe strada Doina nr. 7. Terenul a fost oferit de Arhiepiscopia Bucureștilor și toate serviciile vor fi suportate de Patriarhia Română.

Părintele Ilie organizează constant activități destinate persoanelor cu deficiențe de auz din Arhiepiscopi Bucureștilor.

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei există, de asemenea, o comunitatea a persoanelor hipoacuzice. Aici a fost publicată în 2021 o carte de rugăciuni destinată perosoanelor cu deficiențe de auz.

Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, la Sinodul 2 Ecumenic, atunci când unul dintre eretici i-a acoperit gura, Sfântul Ierarh Meletie, cinstit în data de 12 februarie, este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.

Foto credit: Episcopia Sloboziei și Călărașilor

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-limbajului-semnelor-2/