Liturghie Arhierească cu prilejul unuia dintre hramurile Mănăstirii Arad-Gai

Bogat început de octombrie-toamnă ne este tuturor astăzi, și cu atât mai darnic cu cât rânduit a fost ca el să poarte pecetea unei Liturghii Arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la hramul Mănăstirii Arad-Gai. Mănăstire așezată și sub Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, astăzi prăznuit.

Ca într-o frumoasă țesătură, cu migală, răbdare și perfectă rânduială urzită odinioară de mamele sau bunicile noastre în războiul care împodobea majoritatea caselor de prin satele noastre românești, clipele acestei zile s-au împletit și ele, pline de sens, pentru a da bun răspuns războiului vremurilor. Căci, este astăzi praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului; este astăzi Ziua internațională a Vârstnicilor, în chiar Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română; și este astăzi, ziua în care Evanghelia vine și ne pune înaintea sufletelor și a minții, poate, cele mai grele cuvinte prin îndemnul de a ne iubi vrăjmașii.

Ne amintește Biserica, așadar, că sub Acoperământul Maicii Domnului toate sunt cu putință, dragoste de vom avea: dragoste față de cei care ne-au născut, crescut și educat, celor cărora s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi în țara și credința noastră strămoșească” și dragoste față de cei care, în diverse ocazii s-au manifestat ca neprieteni ai noștri.

În cuvântul de învățătură dăruit credincioșilor care în această zi de sărbătoare au luat în număr atât de mare Calea Mănăstirii Gai, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre ajutorul necontenit pe care Maica Domnului ni-l dă ori de câte ori o invocăm în rugăciune, îndemnând totodată „să o rugăm pe Maica Domnului ca războiul interior să se potolească și liniștea să cuprindă inimile și sufletele noastre”

CUVÂNTUL IERARHULUI

„Sărbătorea Acoperământului Maicii Domnului coincide cu Duminica a 19-a după Rusalii și de aceea am ascultat două fragmente din Noul Testament: unul dedicat Duminicii, iar celălalt sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. O sărbătoare foarte importantă și iubită de noi toți, pentru că observăm însemnătatea lucrării lui Dumnezeu prin Fecioara Maria și totodată încredințarea lucrării lui Dumnezeu în viețile noastre. 

În Biserică avem o mulțime de obiecte bisericești pe care le prețuim și prin care Dumnezeu lucrează: Sfânta Cruce, Sfintele Icoane, Sfânta Evanghelie ș.a.. Obiecte prin care primim binecuvântarea lui Dumnezeu. 

Obiectele bisericești sunt multe, însă astăzi ne aducem aminte în mod deosebit de Acoperământul Maicii Domnului. Maica Domnului, care, după cum ne încredințează Scriptura Vechiului și Noului Testament, este scara prin care Dumnezeu S-a coborât la noi și pe care noi urcăm către Împărăția lui Dumnezeu. Maica Domnului este ușă, este cea prin care vine Mântuitorul Iisus Hristos pentru a mântui și totodată este sălașul înțelepciunii dumnezeiești. Fragmentele din Vechiul Testament amintesc despre lucrări ale lui Dumnezeu prin Fecioara Maria și însemnătatea ei, atât în legătură cu Preasfânta Treime, cât și în legătură directă cu noi, oamenii. 

Acoperământul Maicii Domnului este un obiect, un veșmânt pe care Maica Domnului l-a purtat în timpul vieții pământești. Aducerea aminte de acest Acoperământ s-a făcut abia în sec. al V-lea, când Împărăteasa Pulheria, în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic, a cerut să fie aduse la Constantinopol Moaștele Maicii Domnului. Adresându-se Patriarhului Iuvenalie al Ierusalimului, acesta a spus că mormântu Maicii Domnului a fost cercetat, iar trupul ei nu a fost găsit pentru că  a fost mutată cu trupul la cer. În acel mormânt s-au găsit doar două obiecte: Acoperământul și Brâul Maicii Domnului. Atât Acoperământul cât și Brâul au fost trimise la Constantinopol și se face astfel prima amintire de aceste două obiecte pe care Maica Domnului le-a purtat în timpul vieții pământești. Mai târziu, în sec. al X-lea, la Constantinopol, în timpul unei privegheri de toată noaptea în cinstea Maicii Domnului, în Biserica din Vlaherne, după miezul nopții, s-a arătat Maica Domnului cu Acoperământul în mâini, văzută fiind de Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie. 

Acoperământul Maicii Domnului acoperă pe toată lumea de rău, de păcate și de năvălirea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. De multe ori, credincioșii din cetatea Constantinopolului și nu numai, câutând ajutorul Maicii Domnului, aceasta i-a ocrotit, i-a apărat și totodată pe mulți i-a vindecat de boli. De aici, o întreagă tradiție, sfântă și adevărată, cu privire la lucrarea Maicii Domnului prin icoanele ei și nu numai. Ne bucurăm că avem în Biserica noastră posibilitatea de a o preamări pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu și de a o invoca în rugăciunile noastre. Este de mare însemnătate că o avem mijlocitoare înaintea Preasfintei Treimi și mulțimea de atestări istorice și duhovnicești care ne întăresc pe noi, cei de astăzi, că Dumnezeu ne iubește, că Maica Domnului ne iubește și ne ajută atunci când îi cerem ajutorul. 

În Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, stihul care se repetă cel mai des spune „Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul…”. 

O rugăm, așadar, să ne apere de tot răul care vine din lume și care de multe ori sălășluiește între noi, să elimine acest rău pentru a ne putea bucura de prezența lui Dumnezeu în ființa noastră. De multe ori suntem tulburați și neliniștiți și lăsăm răul să lucreze, dar, rugându-ne mai mult, liniștindu-ne prin rugăciune (Acatistele Maicii Domnului, psaltirea și celelalte cărți de rugăciune pe care le avem la îndemână), pentru a ne goli ființa de tot răul, de toată întinăciunea, de toată neliniștea, tulburarea și boala, dăm voie și facem loc lucrării lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, în ființa noastră. Să ne putem bucura de lucrarea și prezența lui Dumnezeu și a Maicii Domnului în viețile noastre. 

Să o rugăm pe Maica Domnului să ne acopere de toată răutatea lumii, să ne acopere de toată neliniștea, să ne izbăvească de toată boala și necazul: personal, din familie, din comunitate, pentru că e nevoie de liniște, de înțelegere, de armonie, de dragoste, de comunicare sufletească între noi, de încredere, și peste toate de dragoste. Dragoste  și adevăr în credință. Să ne ajute Maica Domnului ca, invocând-o în rugăciunile noastre, să sălășluiască în noi și între noi  și să ne mijlocească înaintea Preasfintei Treimi pentru întărirea comuniunii dintre noi, ca dragostea să se înmulțească, ca războiul interior să se potolească și liniștea să cuprindă inimile și sufletele noastre, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, la Mănăstirea Arad-Gai.

1 octombrie 2023, Praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, Ziua internațională a persoanelor vârstnice, Liturghie Arhierească la hramul Mănăstirii  Arad-Gai, părintesc și evanghelic îndemn la iubirea vrăjmașilor. Totul așezat sub binefăcătoarea umbrelă a dragostei, care „toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă…”, iar ea, Maica Domnului, mereu prezentă în viețile noastre pentru a ne sprijini, ajuta și vindeca de toate bolile trupești și sufletești.

„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre”

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/8427/foto-ps-emilian-la-hramul-manastirii-arad-gai-sa-o-rugam-pe-maica-domnului-ca-razboiul-interior-sa-se-potoleasca-si-linistea-sa-cuprinda-inimile-si-sufletele-noastre