Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina, ocrotitorul  Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 11 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitor al Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, dimpreună cu Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Ziua aceasta este așadar ziua hramului Paraclisului studenţilor, unde aceştia se pregătesc duhovniceşte  pentru slujirea preoţiei.

Şi în anul acesta, Sfântul Mare Mucenic Mina a fost cinstit în mod deosebit, aşa cum de altfel se cuvine să fie cinstit ocrotitorul unui locaş sfânt de închinare şi de rugăciune.

Astfel, în seara de ajun a Prăznuirii Sf. Mina, a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Utrenia sărbătorii. La Priveghere a slujit Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de soborul părinţilor profesori slujitori la acest Paraclis, alături de alți părinți, doctoranzi, masteranzi sau absolvenți ai Facultății de Teologie arădene, care s-au format duhovnicește în acest sfânt locaș de închinare în timpul studiilor lor teologice. După slujba Privegherii, părintele lect. univ. dr. Filip Albu a vorbit despre semnificația hramului în viața unei comunități.

La sfârșitul slujbei de priveghere, părintele lect. univ. dr. Ștefan Negreanu a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Emilian pentru participarea la slujba Vecerniei și a Utreniei, părinților slujitori, tinerilor teologi din strană care au oferit răspunsurile liturgice, precum și tuturor credincioșilor prezenți în biserică.

În dimineața zilei prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina a fost săvârșit Acatistul Sfântului. Apoi, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de părinții profesori slujitori ai Paraclisului, la care s-au adăugat și părinți doctoranzi, masteranzi și absolveniți ai acestei instituții de învățământ teologic. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop s-a referit la mijlocirile sfinților îngeri, ale Maicii Domnului și ale tututor sfinților pentru noi credincioșii Bisericii, care prin intermediul sfintelor slujbe trebuie să ne facem părtași jertfei Mântuiorului Hristos, apropiindu-ne de împărtășirea cu Dumnezeieștile Taine, „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”. Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Mina întărește dragostea și evlavia noastră față de sfinți, pentru faptul că noi îl cinstim ca pe un mare purtător de biruință, nu doar în „oastea cea vremelnică”, dar mai cu seamă în recuperarea pagubelor noastre materiale, dar și duhovnicești deopotrivă, pentru că Sfântul Mare Mucenic Mina trebuie să devină și aflătorul propriei noastre vieți, îndepărtate de multe ori de slujirea lui Dumnezeu și de săvârșirea faptelor virtuții. Mijlocirile sfinților, în special ale Sfântului Mina, ne pot ajuta la o mai mare apropiere de Dumnezeu „cu credință și cu dragoste”.

Înaintea otpustului Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse în cinstea Sfântului ocrotitor al Paraclisului şi, de asemenea, a fost săvârşită o panihidă pentru profesorii Facultăţii şi ctitorii sfântului locaş, adormiţi în Domnul.

După sfârșitul Dumnezieștii Liturghii, Părintele lect. univ. dr. Ștefan Negreanu a multumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru participarea la prăznuirea hramului Paraclisului studenților teologi, pentru cuvântul de învățătură împărtășit și pentru dragostea și grija pe care o arată de fiecare dată profesorilor și studenților Facultății de Teologie din Arad.

La rândul său, Chiriarhul arădean a mulțumit soborului părinților slujitori, tinerilor care au oferit răspunsurile liturgice din cele două străni ale paraclisului, precum și credincioșilor participanți la slujba de hram.

Suntem încredinţaţi de faptul că Sfântul Mare Mucenic Mina aduce prin rugăciunile sale înaintea tronului lui Dumnezeu, un prisos de har şi binecuvânatre pentru Facultatea noastră, pentru studenţii ei şi pentru toţi ostenitorii care-i cer sprijinul şi mijlocirea.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu