EXAMEN DE CAPACITATE PREOŢEASCĂ – SESIUNEA DE PRIMĂVARĂ

Sub președinția Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în ziua de  joi, 28 martie 2024, sub coordonarea Sectorului bisericesc la Centrul eparhial Arad s-a desfășurat sesiunea de primăvară a Examenului de Capacitate preoțească pentru absolvenții de facultate şi master în teologie, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Aradului, doritori să devină slujitori ai sfintelor altare. Aceștia au susținut proba scrisă și proba orală, în sala de ședințe a Centrului eparhial.

La examen s-au înscris și au participat un număr de 3 candidați. Comisia de examinare, a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, având în componență, pe Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Prof. Călin Teuca, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, precum și membrii Permanenței Consiliului eparhial.

În deschiderea sesiunii Înaltpreasfinţia Sa, după ce a arătat importanta acestui examen, care are drept scop evaluarea cunoștințelor de specialitate, dar și cercetarea devoțiunii sau chemării preoțești, i-a binecuvântat pe candidați şi le-a urat mult succes. Examenul a debutat cu susținerea examenului scris, în cadrul căruia, candidaților li s-au evaluat cunoștințele din domeniul administrativ-bisericesc, drept canonic şi legislație, pastoral – misionar şi social, catehetic, mass – media și activități cu tineretul, economic – financiar şi patrimonial. În aceeași zi a avut loc proba practică ce a constat din examinarea cunoștințelor de tipic şi liturgică, muzică bisericească, omiletică şi catehetică. Prin acest mod se realizează o departajare a absolvenților care devin candidați pentru parohiile din eparhia noastră.  Candidaților, înainte de începerea examenului, li s-a citit și adus la cunoștință prevederile din hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu nr. 10.079/29 octombrie 2018 privind valabilitatea examenului, de capacitate preoțească, pentru cei care au obținut cel puțin media 9.00 – de 2 ani (iar pentru cei care au obținut media sub 9.00 este de 1 an, cf. prevederilor hotărârilor Sfântului Sinod nr. 1199 din 9 iulie 2008, nr. 567/2017 și nr. 7.764/2013 ), timp în care vor putea participa la concursurile de ocuparea unui post clerical.

După încheierea sesiunii de examen, în temeiul notelor și mediei obținute, din cei 3 candidați examinați, au fost declarați promovați doar 2. Aceștia vor avea dreptul să candideze pentru ocuparea unui post clerical în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

Pr. Silviu-Nicolae Faur

Consilier bisericesc