În temeiul protocolului de colaborare dintre administrația Penitenciarului din Arad și Universitatea „Aurel Vlaicu” prin Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, joi, 28 martie 2024, un grup de studenți teologi arădeni au efectuat o activitate misionar-educativă cu persoanele private de libertate.
Activitatea a debutat prin săvârșirea slujbei Acatistului Maicii Domnului de către preotul responsabil de penitenciar Vlad Oneț și Arhim. lect. univ. dr. Casian Rușeț, răspunsurile fiind date de către studenții teologi din anul III și din anul IV de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. În cuvântul de învățătură, rostit de către cadrul didactic însoțitor, s-a vorbit despre libertatea Maicii Domnului de a primi responsabilitatea nașterii Fiului lui Dumnezeu, precum și despre importanța cinstirii Feciorei Maria. Totodată, deținutelor prezente li s-a vorbit despre rânduiala liturgică a imnului acatist și despre sărbătoarea Buneivestiri, ca eveniment biblic esențial în desfășurarea operei de răscumpărare a Mântuitorului Iisus Hristos.
După momentul de rugăciune, a avut loc seminarul pastoral Grija pastorală pentru persoanele private de libertate, prin care studenții și deținutele, într-un mod non-formal, în activitate pe grupe mixte, au elaborat un mesaj de interes public, pornind de la cuvintele cheie maternitate (mamă), iertare, dor, iubire. După elaborarea mesajului, aceștia au avut posibilitatea să îl promoveze într-un mod original și convingător pentru auditoriu. În încheierea seminarului, cele patru grupe s-au evaluat reciproc, fiind ulterior evaluate și de preotul Vlad Oneț, alături de personalul responsabil cu educația din penitenciar.
Evenimentul misionar-educativ s-a încheiat printr-un emoționant moment artistic, oferit de studenți, prin interpretarea unor pricesne dedicate Maicii Domnului, timp în care deținutelor le-au fost oferite daruri, flori și cuvinte de încurajare. S-au rostit deopotrivă scurte mediații pentru deținute și îndemnuri pastorale către studenții teologi de către părintele Vlad Oneț, care a punctat pentru cei din urmă, particularitățile pastorației celor privați de libertate.
Activitățile studenților teologi din penitenciare, reprezintă atât elemente ale vocației creștine de a-i cerceta pe cei închiși, dar și prilejuri concrete de aplicare a cunoștințelor dobândite în mod teoretic la cursurile de Teologie Pastorală.
A consemnat,
Arhim. lect. univ. dr. Casian Rușeț