Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a prilejuit un eveniment plin de încărcătură duhovnicească pentru credincioșii parohiei Șilindia din Protopopiatul Ineu, odată cu prăznuirea hramului având și ocazia întrunirii preoților Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Ivănuț Voicu.
Slujba Parastasului în cinstea vrednicilor de pomenire ctitori și binefăcători ai Parohiei Șilindia, dar și a tuturor celor mai înainte adormiți, urmata de slujba Vecerniei celei mari, au fost săvârșite în sobor, de către preoții: Pr. Ivănuț Voicu – Parohia Chier, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț, Pr. Achim Giani – Parohia Dud, Pr. Lucaciu Marius – Parohia Minișel, Pr. Giurgiu Gheorghe – Parohia Nadăș, Pr. Pavel Dan – Parohia Șilindia. La acest sobor s-au alăturat invitați de suflet ai Parohiei: Pr. Ardelean Petru – Parohia Chișlaca, Pr. Mihail Piroc de la Timișoara, Pr. Darius Ghera Rotaru – Parohia Iosifalău Timiș. Bucuria duhovnicească a slujbelor a fost înălțătoare, având deosebita rânduială la strană prin prezența și dăruirea unui grup de părinți de la Sfântul Munte Athos.
Îndemnul duhovnicesc în cuvântul de învățătură a fost rostit de părinte Pavel Dan, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate bucuriile duhovnicești premergătoare dar și din timpul prăznuirii Hramului Parohiei Șilindia – Sfinții Apostoli Petru și Pavel – îndemnând a așeza la suflet din rugăciunile și cântările Praznicului, din învățăturile cuprinse în textul rugăciunilor și a cântărilor ce, în cea mai mare parte, au fost alcătuite de monahi trăitori sub inspirație divină, sau a Maicii Domnului, luând aminte că îngerii sunt lumina monahilor (în trăirea și dăruirea către Dumnezeu), și prin aceasta, monahi sunt luminarea mirenilor, ca modele pe cale credinței și a trăirii duhovnicești.
Toate aceste bucurii duhovnicești ale slujbelor, cântărilor, rugăciunilor – atât cu ocazia Hramului, dar cu fiecare ocazie a întâlnirii cu Dumnezeu în Casa Tatălui Ceresc – Biserica, împlinesc îndemnul din rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii ” … Plinirea Bisericii Tale o păzește; sfințește pe cei ce iubesc podoaba casei Tale; Tu pe aceștia îi preamărește cu dumnezeiască puterea Ta şi nu ne lăsa pe noi, cei ce nădăjduim întru Tine…” – prin podoaba Casei lui Dumnezeu, înțelegând nu doar cele materiale trebuitoare în Biserica pentru cult și înfrumusețare, ci, cu precădere comuniune de suflete într-un gând, într-o credință, căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele lui Dumnezeu, acolo este prezent și Dumnezeu – podoaba credincioșilor.
În încheiere preotul paroh Pavel Dan a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala lor, și a susținut referatul cu tema ”Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor (generalități)”. Realitatea suferinței celor bolnavi ne obligă să realizăm, că atât preoții cât şi credincioșii trebuie să se roage în comuniune pentru cel bolnav, pentru iertarea păcatelor lui, apoi pentru sănătatea trupului, care vine ca efect al iertării păcatelor. Trebuie să ne punem şi problema alinării suferinței unui bolnav prin fapte, prin purtarea crucii îngrijirii bolnavilor. Este grea crucea îngrijirii suferindului pe o perioadă îndelungată. Dumnezeu i-a trimis bolnavului crucea bolii, iar nouă crucea îngrijirii bolnavului. Şi, aşa cum bolnavul nu poate scăpa de boală prin propriul efort, tot aşa nici noi nu ar trebui să părăsim crucea pe care o purtăm numai pentru că ne-am săturat de ea. După cum ne arată predania ortodoxă, îngrijirea bolnavilor este una dintre căile de mântuire.
Pr. Lucaciu Ionuț Marius