Conferința preoțească de toamnă în Protopopiatul Arad

În ziua de 7 octombrie a.c. s-audesfășurat lucrările conferinței preoțești din Protopopiatul Arad. După oficierea slujbei de Tedeum în catedrala veche, preoții s-au reunit în sala de conferințe a protopopiatului, de față fiind Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei Seviciu și Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Crișanul, însoțiți de părinții consilieri eparhiali.

În deschidere, părintele prototpop Flavius Petcuț a adresat un cuvânt de salut ierarhilor și preoților prezenți, evocând bucuria acestei reuniuni prilejuite de îndrumarea sinodală îndreptată spre comemorarea Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, precum și a activităților traducătorilor de cărți teologice și bisericești.

Invitat la cuvânt, ÎPS Arhiepiscop Timotei, ca unul ce a fost contemporan cu Patriarhii comemorați, a evocat în câteva rostiri personalitatea acestora, în note calde și emoționante, concluzionând: “acești doi patriarhi, ca și toți ceilalți, au știut să fie oameni ai Bisericii și în vremuri bune și în vremuri rele. Dar peste toate și prin toate au avut nădejdea în biruința acesteia. Tocmai de aceea ne incumbă și nouă astăzi datoria de a împlini ceea ce genrațiile anterioare au început. Astfel, amintirea tuturor acestor evenimente și personalități trebuie să ne întărească în lucrarea nostră pastorală ce o avem înainte”.

În continuare au prezentat referatele lor preoții: Sas Răzvan, de la parohia Vinga; Prună Cristian, de la parohia Sânmartin; Orădan Paul, de la Parohia Arad-MicălacaVeche.

La finalul acestor prezentări, PS Episcop Emilian a evocat, la rându-i, câteva referințe istorice privitoare la personalitatea celor doi Patriarhi, accentuând nevoia actualizării muncii acestora pentru slujirea noastră pastorală.În acest sens, Preasfinția Sa i-a invitat pe preoții, mai alescei din oraș, să formeze coruri de copii în cooperare cu școlile arondate, pentru a-i apropia pe aceștia de biserică.În încheiere, au fost adresate câteva îndrumări liturgice și canonice privitoare la săvărșirea corectă Sfintelor Taine, insistând-se pe o deschidere mai mare către tineri, mai ales pentru a descoperi vocații preoțești și a le îndruma pașii spre Facultatea de Teologie și spre seminarul teologic din urbea arădenă.

Pr. Filip Albu