Preotul, învăţătorul şi primarul, omagiaţi în cadrul întrunirii Cercului misionar în Parohia Arad-Micalaca Veche I

Joi, 25 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, preoţii aparţinători Cercului Pastoral-Misionar Arad 1, coordonaţi de Preotul Petru Ursulescu, s-au întrunit în Parohia Arad-Micalaca Veche I.

La întrunire au participat, alături de preoții din municipiul de pe Mureș, Părintele Iustin Popovici, consilier cultural, Părintele Silviu Faur, consilier bisericesc și Părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului.În deschiderea întâlnirii a avut loc o scurtă introducere în tematica anuală în Patriarhia Română – cea a omagierii satului românesc, cu preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari, precum şi a comemorării Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu.

În deschidere, Părintele Iustin Popovici a prezentat preoţilor pe noul coordonator de cerc, numit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în persoana Părintelui Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micalaca Nouă şi a mulţumit Părintelui Ioan Tulcan pentru coordonarea acestui cerc misionar cu mult devotament pe parcursul a zece ani.

În continuare, Părintele Petru Ursulescu de la Parohia Micălaca Noua a susținut referatul conferinţei evocând contribuţia şi implicarea a trei mari personalități ale vieții bisericești și școlare din cadrul Episcopiei Aradului în momentele dificile pe care le-a traversat Biserica și Neamul românesc.

Astfel, a fost evocat Părintele protopop al Aradului, Traian Vățianu, fiind ales în aceasta funcție în anul 1917, într-o perioadă foarte grea pentru românii ortodocși de pe aceste meleaguri. Părintele Traian Văţianu a sprijinit familiile ostașilor români plecați pe front, a organizat Gărzile Naționale Românești și a cerut preoților să înființeze câte o bibliotecă în fiecare parohie pentru luminarea credincioșilor. Spovedit și împărtășit de duhovnicul său, Părintele Gheorghe Ciuhandu a trecut la cele veșnice, ultimele lui cuvinte fiind ,,Dumnezeu cu voi”, fața luminându-i-se ca  asemenea unui şcolar cu lecția bine învățată, ca a unui om cu datoria împlinită.

Învățătorul Iosif Moldaovan, născut și crescut în cartierul Pârneava din Arad, este o altă figură luminoasă a acelei vremi. După absolvirea Preparandiei, a fost numit învățător la Cuvin, apoi la Curtici, după care ajunge în orașul Lugoj. După o perioadă de câțiva ani petrecută la Lugoj susține concurs pentru postul de învățător în Pârneava, Arad, unde își va desfășura activitatea până la moartea sa. În cariera sa a realizat multe lucruri, a înființat o nouă școală în Pârneava, a organizat o școală superioară în Arad, implicându-se alături de preoții din Arad la cultivarea conştiinței naţionale și spirituale a elevilor săi. După Marea Unire a fost numit revizor şcolar al oraşului și județului Arad.

Dr. Ioan Robu a fost de profesie avocat și a fost primul primar român al Aradului. În 17 mai 1919 românii arădani au primit cu mare bucurie Regimentul 6 Vânători al Armatei Române, după acea dată find numiți la administrația orașului și a județului români. Astfel a fost numit primar al orașului Arad, Avocat Dr. Ioan Robu.

Acești oameni au fost oameni care au trăit românește și au murit creștinește, iubindu-și Tara și Credința Ortodoxă.

La final, gazda întrunirii, Părintele paroh dr. Paul-Sebastian Orădan a mulţumit preoţilor pentru prezenţă şi referentului pentru prelegerea suţinută, în care a prezentat atâtea lucruri interesante despre cele trei mari personalităţi arădene.

Cătălin-Iulian Drăgan

student teolog