Activitate educativă desfășurată la Școala Gimnazială Zădăreni 

Școala Gimnazială Zădărenia fost marți, 05 noiembrie 2019, gazda unei activități de educație și prevenție a delicvenței juvenile și a fenomenului de tip bullying. Evenimentul a fost organizat de Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Inspectoratul de Poliție Județean Arad, împreună cu reprezentanții Dgaspc Arad și cei ai Arhiepiscopiei Aradului.

Activitatea a fost coordonată de Tocan Ciprian (Agent șef adjunct, din cadrul IPJ Arad), cu concursul  invitaților :  Tiriteu Cătălin Florin (inspector Dgaspc Arad) și Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. La această activitate educativă au fost prezenți un număr de aproximativ 60 de elevi și eleve ai Școlii Gimnaziale din Zădăreni.

În cadrul dialogului au fost oferite informații despre siguranța școlară și despre anumite situații particulare : recunoașterea manifestărilor complexe de tip bullying, crearea unor relații de prietenie și comunicare între colegi și rezolvarea nonviolentă a situațiilor conflictuale. Au fost reliefate aspecte ce țin de climatul școlar și de „bunăstare” a copilului, inclusiv „bunăstarea relațională” prin promovarea unei culturi relaționale. Bullying-ul constituie un factor de risc pentru abandonul școlar și delicvență juvenilă. Elevii care agresează sunt de 5-6 ori mai predispuși să se implice în acțiuni antisociale la vârstă adultă. Având în vedre faptul că bullying-ul afectează pe toți elevii unui grup, el nu se reduce doar la  copilul care agresează și la victima propriu-zisă, de aceea este important să-i învățăm pe copii ce anume să facă dacă sunt martori reali ai acțiunii de tip bullying, care crează o atmosferă pervazivă și nedefinită de intimidare, lipsă de comunicare, frică, neliniște și tăcere printre copii. Prin urmare, copiii trebuie ajutați să reacționeze într-o manieră fermă, prin învățarea abilităților asertive.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial