Satul românesc omagiat în Parohia Cintei

„Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”a constituit tematica unor cuvântări organizate duminică, 03 noiembrie 2019, în Parohia Cintei, Protopopiatul Arad, la care au participat PC Părinte Dr. Nicu Breda, Parohul comunității ortodoxe, Prof. Dr. Cristian Stoica, doctor în istorie a Universității Oradea și Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada.

În cadrul manifestării s-a transmis tuturor celor prezenți un mesaj de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

De asemenea, s-a arătat în cadrul alocuțiunilor că satele au nevoie de primari responsabili, de învățători de vocație, de preoți „după inima lui Hristos” și implicați în proiecte sociale și culturale, dar și de fii și fice ale satului devotați credinței străbune și bucuroși să cultive pământul, pentru că munca/activitatea îl înobilează pe om. Satul românesc reprezintă spațiul în care s-au dezvoltat și s-au desăvârșit ethosul poporului român, ființa lui națională, valorile lui spirituale, cultural-istorice, artistice, meșteșugărești și moral-sociale. A fost evidențiat rolul credinței ortodoxe ca factor de identitate și unitate spirituală, de coeziune uman-socială și evanghelizare a culturii în comunitățile sătești, atât în istorie, cât și în prezent. Satul românesc a păstrat credința prin multe jertfe, datorită cărora credința creștină a izbutit să ajungă până la noi și să ne transforme. Totul este plin de formă spirituală, de la trunchi până la cea mai subțire rămurică în devenirea istorică a satului românesc. Această vigoare și, totodată, responsabilitate o dorim și satului de astăzi în fața provocărilor.

Pomenirea și omagierea înaintașilor noștri apărători și promotori ai spiritualității satului românesc în cadrul Sfintei Liturghii alimentează nădejdea noastră pentru ei și pentru noi înșine. Credința ortodoxă pe care o mărturisim în înviere ne face să fim persoane ale nădejdei și vieții, pentru că ne mângâie promisiunea vieții veșnice înrădăcinată în unirea cu Hristos cel Înviat.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial