La 30 ani de arhierie, Patriarhul îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru „toată slujirea de până acum”

La finalul Sfintei Liturghii oficiate duminică în Catedrală, Părintele Patriarh Daniel i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru binecuvântările primite în cei 30 de ani de arhierie.

În data de 4 martie 1990, prima duminică din Postul Mare, actualul Patriarh al României a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Preafericirea Sa devenea atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”.

La trei decenii de la eveniment, în Catedrala Patriarhală a avut loc un scurt moment aniversar, după liturghia prezidată de Patriarhul României.

Secretarul Sfântului Sinod, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, a făcut o scurtă prezentare a volumului  „Omagierea satului românesc şi evocarea patriarhilor cărturari: Lucrarea Bisericii în societate în anul 2019”.

„A devenit deja o tradiţie ca în Duminica Ortodoxiei, când sărbătorim momentul hirotoniei întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să fie prezentată şi o lucrare care cuprinde textele cele mai importante cu caracter oficial emise de Preafericitul Părinte Daniel în calitatea sa de Patriarh al României, dar şi de Arhiepiscop al Bucureştilor şi Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei”.

Episcopul vicar Varlaam a adus mulţumiri patriarhului „pentru osteneala de zi şi noapte şi pentru bunăstarea Bisericii noastre Ortodoxe naţionale” şi i-a oferit un coş cu flori din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale „reprezentând sentimentele noastre de admiraţie şi recunoştinţă”.

„Dorim ca Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul cel veşnic să-i dăruiască aceeaşi sănătate şi putere de muncă ca să păstorească şi să conducă această corabie a Bisericii noastre pe valurile tulbure ale societăţii în care trăim cu aceeaşi dragoste şi abnegaţie cu care a făcut-o până astăzi”.

Preafericirea Sa a mulţumit ierarhului pentru aprecieri, însă a evidenţiat că „toate aceste lucrări s-au făcut împreună cu toţi colaboratorii de la Patriarhie, de la Arhiepiscopie, de la instituţiile noastre bisericeşti, dar mai ales prin sprijinul pe care noi îl primim prin rugăciunile din Biserică şi prin rugăciunile credincioşilor noştri, care în mod tainic, dar eficient se roagă pentru Biserică, pentru ţară, pentru popor”.

În special, Patriarhul României a mulţumit Părintelui Ceresc pentru sprijinul şi ocrotirea dăruită.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra Bisericii Sale şi îi mulţumim pentru toată slujirea noastră de până acum. De asemenea, mulţumim celor prin care Dumnezeu lucrează, cler şi popor, pentru folosul Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.


Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, județul Timiș.

În data de 12 februarie 1990  este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, iar în 4 martie 1990 este hirotonit arhiereu.

Este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în data de 7 iunie 1990, fiind întronizat la 1 iulie.

Din 2007 este Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Sursa:https://basilica.ro/la-30-ani-de-arhierie-patriarhul-ii-multumeste-lui-dumnezeu-pentru-toata-slujirea-de-pana-acum/