Mitropolitul Banatului a săvârșit slujba de priveghere în cinstea Sf. Ioan Gură de Aur, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În fiecare an, încă din ajunul zilei de 13 noiembrie, clericii şi credincioşii arădeni îl cinstesc cu multă evlavie pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, aceasta, deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad se află de câţiva ani o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele sfântului.

Sărbătoarea a început în seara zilei de marţi, 12 noiembrie, când Înaltpreasfințitul Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului dimpreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, înconjurați de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, au săvârşit slujba Vecerniei cu Litie.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Banatului le-a prezentat credincioșilor prezenți pilda vieții Sfântului Ioan Gură de Aur și i-a îndemnat să-l cinstească cu mare evlavie ca pe unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre.

După aceasta, a avut loc procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Preoţii şi credincioşii prezenți, cu făclii aprinse în mâini, au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

După procesiune, în Catedrala Arhiepiscopală s-a săvârșit Slujba Utreniei, timp în care credincioșii s-au putut închina în bună rânduială la moaștele sfântului, respectând măsurile igienico-sanitare recomandate pe vreme de pandemie.

La final, Chiriarhul arădean l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit IOAN, care în aceste zile împlinește binecuvântata vârstă de 70 de ani, oferindu-i din partea clericilor și credincioșilor arădeni un coș cu flori.

După aceasta, credincioșii prezenți la Slujba Privegherii au primit binecuvântarea celor doi ierarhi.

Mâine, 13 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, se va săvârși Slujba Acatistului sfântului urmată de Sfânta șI Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către IPS Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai catedralei.

Protos. Iustin Popovici

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/sarbatoarea-sfantului-ioan-gura-de-aur-la-arad-mitropolitul-banatului-implineste-70-de-ani-167023.html

Ierarhul și credincioșii Aradului l-au avut invitat pe Mitropolitul Ioan în ajunul sărbătorii Sf. Ioan Gură de Aur