Sfântul Ilie este ocrotitorul aviatorilor români. Ceremonii militare și religioase

În ziua de cinstire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Aviația Română își sărbătorește ocrotitorul spiritual. 20 iulie este Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române.

Ministrul apărării naționale și șeful Statului Major al Apărării vor participa miercuri, începând cu ora 11:00, la ceremonia militară și religioasă organizată cu acest prilej la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, București.

Totodată, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui, anunță MApN.

Potrivit Cărții a patra a Regilor, Sfântul Ilie a fost ridicat cu trupul la Cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai scăpăratori (IV Regi 2: 11), fapt care a determinat asumarea sa ca ocrotitor al aviatorilor.

În aprilie 1964, ziua de sărbătorire a Aviației Române a fost schimbată cu data de 17 iunie, când se aniversează primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat și construit de el (4/17 iun. 1910).

După anul 1990, Ziua Aviației se sărbătorea în ambele zile, acest lucru clarificându-se abia în anul 2004, când aviatorii români au revenit la celebrarea Zilei aviației de ziua Sfântului Ilie Tesviteanul.

Foto credit: MApN

https://basilica.ro/sfantul-ilie-este-ocrotitorul-aviatorilor-romani-ceremonii-militare-si-religioase-de-sfantul-ilie/