Slujbă de priveghere la Mănăstirea Feredeu 

Ziua de 20 iulie a fiecărui an, zi în care creștinătatea ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ilie Tesviteanul este o zi deosebită și de mare sărbătoarea pentru Mănăstirea Feredeu care îl are ca și ocrotitor și pe Sfântul Prooroc Ilie.

Nu face excepție nici anul 2022, hramul Feredeului a început cu slujba de priveghere în cinstea ocrotritorului mănăstirii în seara de 19 iulie, când câteva zeci de credincioși și-au îndreptat pașii spre a cinsti pe ocrotitorul ,,Feredeului din Vale”. Într-o după amiază extrem de călduroasă  care parcă amintea de zilele necazului secetei biblice din vremea Sfântului Ilie slujba de priveghere  a început la orele 18, fiind săvârșită de un numeros sobor de preoți.  Din  soborul slujbei de la Priveghere, pe lângă părinții slujitori ai mănăstirii – Preacuvioșii părinți Protosingheli Emanuel Cucu, Teoctist Bălana, Daniel Andrei și ieromonahul Antonie Trofinică, au fost prezenți și preoți din parohii vecine sau mai îndepărtate de mănăstire dar care sunt legați sufletește de acest frumos așezământ monastic. Amintim pe Egumenul Schitului Sfântul Irodion de la Lainici din Episcopia Hunedoarei, protosinghelul Serafim Stoica, care în trecut a slujit la Mănăstirea Feredeu, preacucericul părinte Daniel Dumitru de la Chișineu Criș și părintele Ciprian Tripa de la Semlac, precum și părintele diac. Emanuel Proniuc, secretar eparhial. Atmosfera de rugăciune și înaltă trăire duhovnicească dar și artistică  a fost întreținută de o parte din membrii Coralei Psaltice Sfântul Ioan Damaschin condusă de către Preacucernicul părinte inspector Gabriel Streulea, secondat de părintele Gabriel Juc de la parohia Vărșand.

În timpul slujbei părinții din sobor au cerut în rugăciune mila Lui Dumnezeu rostind și rugăciuni care se citesc la vreme de secetă dar și rugăciuni care se citesc la vremuri când bântuie bolile molipsitoare.

Slujba Hramului va continua în data de 20 iulie (miercuri dimineața) începând cu orele 8:30, la Sfânta Liturghie urmând să participe Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.

 Pr. Ciprian Tripa