5 septembrie: Ziua Internaţională a Carităţii

Ziua Internaţională a Carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi filantropice.

Ziua Internaţională a Carităţii a fost stabilită în anul 2013. Ea a fost fixată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 67/105 din 2012, la iniţiativa Ungariei, în semn de recunoaștere a eforturilor celor care întreprind acte de caritate.

Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU, citat de Agerpres.

Biserica Ortodoxă îndeamnă la împlinirea faptelor milei trupești și sufletești față de aproapele, deoarece mântuirea nu poate fi un act egoist. Patriarhul Daniel în repetate rânduri a amintit importanța milosteniei în viața creștinului.

Mântuitorul vine tainic spre noi, prin cei săraci şi singuri, prin cei bolnavi şi necăjiţi, prin orfani şi văduve. Să ieşim în întâmpinarea Lui prin milostenie, prin ajutorare frăţească şi prin facere de bine, a îndemnat Părintele Patriarh Daniel.

Data de 5 septembrie a fost aleasă și pentru a aduce un omagiu Maicii Tereza de Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 „pentru activitatea întreprinsă în lupta pentru a depăşi starea de sărăcie şi suferinţă, care constituie, de asemenea, o ameninţare la adresa păcii”. 5 septembrie 1997 este ziua în care a trecut la cele veşnice.

Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre și toate organizațiile internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile și persoanele non-guvernamentale, pentru a marca Ziua Internațională a Carității într-un mod adecvat, prin încurajarea actelor de caritate, inclusiv prin educație și activități de sensibilizare a opiniei publice.


Maica Tereza, călugăriță și misionară, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut în 26 august 1910, la Skopje. Părinții săi erau de origine albaneză, romano-catolici. În 1929 a plecat în India, unde s-a dedicat ajutorării celor nevoiași. În 1948 a devenit cetățean indian. A fondat în 1950 ordinul Misionarele Carității în Calcutta.

În 1995 susținea financiar, din donații publice, 534 de cămine în 115 țări, iar în 1997, congregația număra 4.000 de surori în 610 fundații din 123 de țări. Activitatea desfășurată de Maica Tereza s-a bucurat de apreciere în lumea întreagă.

Foto credit: Ziarul Lumina