CERC PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA MOȚIORI

În 14 septembrie 2022, la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii Parohiei Moțiori, din cadrul Protopopiatului Ineu, păstoriți din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, de Părintele Paroh Ciprian Petru Sălăvăstru, și-au serbat hramul bisericii.

Bucuria praznicului a fost întregită de prezența preoților din cadrul Cercului Pastoral Misionar Ineu, coordonați de către Părintele Călin Negruț din Parohia Gurba şi secretar al Protopopiatului Ineu. Din sobor au mai făcut parte Pr. Mircea Oală – Parohia Șicula, Pr. Constantin Ilica – Parohia Apateu, Pr. Dan Turean – Parohia Ineu, Pr. Marius Braiț – Parohia Cermei, Pr. Răzvan Trip – Parohia Ineu Traian, Pr. Radu Constantinescu – Biserica Spitalului Ineu, Pr. Andrei Slăv – Parohia Berechiu, Pr. Dănuț Leahu – Parohia Mocrea și  Pr. Paroh Ciprian Sălăvăstru – Parohia Moțiori.

Părintele Călin Negruț a rostit un bogat cuvânt de învățătură, făcând referire la  sărbătorile Sfintei Cruci, la evenimentele istorice ale praznicului de astăzi, arătând importanța cinstirii ei. În cuvântul său, Părintele a evidențiat faptul că Sfânta Cruce pe lângă ziua de astăzi închinată Înălțării Sfintei Cruci, mai are o Duminică premergătoare în care se vorbește despre prefigurările cinstirii Sfintei Cruci în Vechiul Testament, ca în Duminica următoare să se vorbească despre luarea crucii și urmarea lui Hristos.

Referatul cercului a fost susținut de Părintele paroh Ciprian Petru Sălăvăstru, având ca titlu „Sfântul Paisie de la Neamț – înnoitor al vieți duhovnicești din mănăstiri (Dragomirna, Neamț și Secu)”.  În susținerea referatului, părintele a arătat modul în care Sfântul Paisie Velicicovschi, prin toată activitatea sa ca om al rugăciunii isihaste, al studiului textelor ascetice patristice, al colectării și copierii scrierilor Sfinților Părinți din vechime, al traducerilor în slavonă a textelor grecești, al învățăturilor teologice transmise ucenicilor săi, a fost starețul care a revigorat viața duhovnicească din multe mănăstiri. Amintim că venind din Sfântul Munte Athos cu 64 de ucenici, în timpul stăreției lui mănăstirile s-au dezvoltat ajungând să numere peste 350 de ucenici la Dragomirna, mutându-se cu 200 de ucenici la Secu și apoi la Neamț a ajuns să aibă peste 700 de ucenici, care mai departe au păstrat tradiția traducerilor, învățăturile lui, precum și viața de rugăciune neîntreruptă predate de Sfântul Paisie.

La finalul acestei seri duhovnicești, părintele paroh a mulțumit Părintelui Coordonator Călin Negruț pentru cuvântul de învățătură, preoților împreună rugători, oficialităților locale, reprezentate prin Domnul Primar Ioan – Sorin Dănilă și Domnul Viceprimar Dorel – Ioan Druțău, credincioșilor și tuturor celor care au luat parte la acest demers duhovnicesc.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

Parohia Moțiori