Slujire arhierească și hirotonie de preot la Mănăstirea Feredeu, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci

Sfânta Cruce nu este doar un simbol care arată jertfa lui Hristos pe cruce, ci, mai ales înseamnă pecetea noastră ca și creștini. Sfântul Apostol Pavel le spunea corintenilor: „cuvântul Crucii pentru cei cei pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni, 1, 18). Pornind de la aceste cuvinte, Crucea este altarul de jertfă a lui Hristos pentru mântuirea lumii.

Ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci este una specială și pentru Mănăstirea Feredeu, locaș pitoresc, așezat la poalele Dealurilor Șiriei, din Podgoria Aradului. Hramul Schitului de Sus este tocmai această zi a Crucii, iar obștea dimpreună cu credincioșii l-au avut în mijlocul lor pe Arhipăstorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, reprezentând slujitori ai Sfintei Mănăstiri, Protopopul Lipovei, Pr. Nelu Mercea, precum și alți preoți din parohiile învecinate de Șiria. La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit hirotonia întru preot a teologului Teodor-Marius Iercoșan, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul, din Parohia Bocsig-Gară, Protopopiatul Ineu, acesta fiind hirotesit și duhovnic.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale a fost intitulat ,,Laudă Sfintei Cruci”  (cf. Ioan 19, I Cor. 1), înțelegând imnografia sărbătorilor în acest cadru, subliniind istoria ei și învățătura despre ea, cu îndrumarea cinstirii semnului creștinătății pentru întărirea credinței în lume spre mântuirea credincioșilor și slava lui Dumnezeu.

Răspunsurile la sfânta slujbă au fost date de către Corul bărbătesc al Parohiei Covăsânț și de către grupul de psalți ai Sfintei Mănăstiri Feredeu.

Arhid. Claudiu Condurache