Tinerii participanți la Tabăra Națională de Tineret ,,Tradiție și Noutate”, organizată de Mitropolia Banatului, au vizitat Aradul

În perioada 1-5 iulie 2024, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la Timișoara se desfășoară Tabăra Națională de Tineret ,,Tradiție și noutate”, ediția a VI-a, la care participă tineri din toată Patriarhia Română.

Tabăra își propune promovarea valorilor de credință în rândul celor tineri, într-un context deplin actualizat în raport cu provocările societății contemporane, precum și cu preocupările imediate ale celor prezenți. Aceste tabere vizează, printre altele: familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone a României, oferirea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor, ca membri ai Bisericii, și altele.

În programul taberei, ziua de joi, 4 iulie 2024, a fost dedicată unui pelerinaj în Arhiepiscopia Aradului. În prima parte a zilei, tinerii, însoțiți de Diac. Prof. Dr. Daniel Adam, au vizitat Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde au fost întâmpinați de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural și Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang, viețuitori și slujitori în această mănăstire. Părintele Nicolae le-a prezentat istoricul mănăstirii și obiectivele de referință ale acestui așezământ monahal: biserica veche, clopotnița, altarul de vară, cripta episcopală și muzeul mănăstirii. După această prezentare a urmat un moment de dialog cu tinerii în curtea mănăstirii părintele profesor răspunzând întrebărilor și diverselor problematizări ridicate de cei tineri. De aici, tinerii s-au îndreptat spre Tabăra Căsoaia, unde în aceste zile se desfășoară cea de-a cincea ediție a Taberei ,,Tinerețe în Ortodoxie” organizată de Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, tinerii participanți la Tabăra ,,Tradiție și Noutate” au luat parte la câteva dintre activitățile pe care organizatorii le-au propus pentru această zi și au servit împreună masa de prânz.

În a doua parte a zilei, participanții au vizitat Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad și ultimul popas a fost la Mănăstirea Arad-Gai, unde, după ce au vizitat așezământul monahal și muzeul, maica stareță Ecaterina Joldeș, le-a oferit o agapă. Aici tinerii s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care le-a făcut o prezentare istorică a Eparhiei arădene și i-a binecuvântat pe fiecare în parte. Chiriarhul a fost însoțit de părintele consilier cultural, Protos. Dr. Iustin Popovici.

Taberele se desfășoară la nivelul Patriarhiei Române, organizate în fiecare centru metropolitan, cu beneficiari din fiecare eparhie.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan