Binecuvântare chiriarhală pentru credincioșii din Moneasa

În Duminica a 3-a după Rusalii, ajunul Sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul credincioșilor la Schitul monahal din staţiunea Moneasa, Protopopiatul Sebiş, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, viețuitorii schitului și pelerinii veniți la sfânta slujbă.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară. Din sobor au făcut parte: Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, Protos. David Ionescu și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Providența divină” (în baza citirilor scripturistice: Rom. 5, Mt. 6), care este lucrarea comună Persoanelor Sfintei Treimi, reprezentând grija lui Dumnezeu față de creație în mersul spre desăvârșire. Ea este pusă în lumina învățăturii creștine, în Duminica a 3-a după Rusalii, în legătura celor anterioare privind întemeierea Bisericii și chemarea ei pentru cei ce-o alcătuiesc, îndemnându-i ca pe calea vieții să dea prioritate realităților spirituale cărora se adaugă în chip firesc tot binele. Astfel, răul nu poate intra în lucrare când în libertatea dată de Dumnezeu alegerea omenească lucrează cu voința dumnezeiască. Frumusețea naturii ce încadrează așezământul monahal cinstit de pelerini dovedește o dată mai mult pe cea a lumii întregi, fiecare viețuitor în aceasta trebuind să ostenească la asigurarea acesteia spre biruința vieții asupra căreia veghează mereu Dumnezeu, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Binecuvântare de lucrări în Parohia Moneasa

În după-amiaza zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Moneasa, răspunzând invitației părintelui paroh Gheorghe Breteanu. Cu acest prilej Chiriarhul a binecuvântat lucrările de renovare executate la biserica parohială.

După aceasta a săvârșit Slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfnțitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Însușirile Bisericii” mărturisite în Simbolul de credință, adică unitatea, sfințenia, sobornicitatea și apostolicitatea, fiecare în parte și laolaltă trebuie să stăruiască în conștiința creștină spre sporirea în viața duhovnicească, contribuind la binele celei obștești. Cuvioasa Paraschiva, ocrotitoarea sfântului lăcaș, este o pildă călăuzitoare pentru preoții și credincioși, înșiși fiind exemplu pentru pelerinii ce se perindă atât aici cât și la schitul din apropiere, astfel încât râvna și a unora și a altora să aducă prinos de mulțumire lui Dumnezeu și cinstire Bisericii.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat preotului paroh distincția de iconom.

Protos. Iustin Popovici