Mitropolitul Banatului transmite un „mesaj necesar într-o societate dezbinată”: Închinarea magilor este o chemare la unitate și împreună-lucrare

Într-un mesaj considerat foarte necesar într-o societate dezbinată, Mitropolitul Banatului face referire la închinare magilor în faţa Pruncului Iisus ca un imbold pentru unitate, comuniune şi cooperare.

„Nașterea Domnului este un eveniment care a binecuvântat istoria neamului omenesc. Venirea și închinarea magilor, ca mesageri ai întregii omeniri, în fața Pruncului din ieslea Betleemului, este o chemare la unitate, comuniune și împreună-lucrare –  un mesaj atât de necesar într-o societate dezbinată”, spune ierarhul în mesajul pastoral prilejuit de începutul postului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan îndeamnă la post curat, cu pace şi bucurie, însoţit de fapte bune.

„Să nu uităm, mai ales în aceste zile de încercare, fapta cea bună și să ne îngrijim, cu dragoste frățească de cei aflați în suferințe, de cei singuri, bolnavi și neajutorați, și mai ales de frații și surorile noastre din spitale”, precizează ierarhul.

Mitropolitul Ioan îi pomeneşte şi pe medicii care îi îngrijesc pe cei bolnavi din spitale.

„Vă îndemn, de asemenea, să ne rugăm pentru cadrele medicale care, cu multă dragoste și jertfelnicie, îngrijesc pe cei aflați pe patul de suferință”, spune mitropolitul care reaminteşte cuvintele profetului Isaia despre postul apreciat de Dumnezeu:

„Postul bineplăcut lui Dumnezeu presupune, pe lângă rugăciune și nevoință personală, lepădarea de egoism și aplecarea spre confrații care se confruntă cu multe lipsuri materiale: Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. (Isaia 58, 7).

Pe parcursul postului, în toate bisericile și mănăstirile din Eparhia Timișoarei vor fi organizate colecte destinate persoanelor aflate într-o situaţie financiară delicată.

În prima parte a mesajului, IPS Ioan prezintă câteva aspecte istorice legate de Postul Crăciunului şi reaminteşte că este atestat în scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii noastre dreptslăvitoare încă din secolul IV.

„De la Fericitul Augustin și Sfântul Leon cel Mare ne-au rămas câteva predici dedicate acestui post și pregătirii duhovnicești pentru praznicul Nașterii Domnului, predici în care este numit postul din luna a zecea”.

„Părinții Bisericii ne învață că acest post, mai puțin aspru, este un post al bucuriei și ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în post și rugăciune, în așteptarea și nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul”.

Postul Naşterii Domnului a început duminică, 15 noiembrie.

Sursa foto: Tion.ro

https://basilica.ro/mitropolitul-banatului-transmite-un-mesaj-necesar-intr-o-societate-dezbinata-inchinarea-magilor-este-o-chemare-la-unitate-si-impreuna-lucrare/