Acest sfârșit de săptămână a constituit pentru micuța parohie de pe malul Crișului Alb prilej de mare sărbătoare, odată cu prăznuirea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea bisericii parohiale.
Programul liturgic a început în ajunul hramului, de la ora 20, cu săvârșirea Slujbei Privegherii în cinstea Cuvioasei Parascheva, de către un sobor de preoți. Dimineață s-a săvârșit slujba Ceasurilor, Aghiasma și apoi Dumnezeiasca Liturghie. Oaspetele special al praznicului a fost Părintele Arhimandrit Teofan Mada, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei. Acesta a rostit cuvântul de învățătură, transmițând binecuvântarea și dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei.
Sărbătoarea a continuat în după-amiaza zilei de sâmbătă când, cu ocazia hramului din acest An omagial dedicat de către Sfântul Sinod cinstirii sfintelor icoane, a fost adusă în biserica satului o copie a icoanei Maicii Domnului Vimatarissa, din Sfântul Munte Athos. Astfel, de la ora 16, cu mic cu mare, credincioșii parohiei și mulțime de popor binecredincios din împrejurimi, s-au îndreptat la intrarea în sat, în frunte cu oficialitățile locale și cu un frumos sobor de preoți din care au făcut parte Părintele Arhimandrit Teofan Mada, Părintele Radu Constantinescu, secretarul eparhial, și alți preoți din parohiile învecinate.
Acolo a fost întâmpinată icoana Maicii Domnului, care a fost mai apoi purtată în procesiune de la un capăt a celălalt al satului și așezată la loc de cinste în biserică. Nota de solemnitate a momentului a fost dată de fanfara din Almaș. A urmat apoi o agapă la Căminul Cultural la care au luat parte toți preoții și credincioșii, după care, într-o atmosferă pascală, s-a săvârșit în biserică slujba Icoanei împletită cu cântările Învierii specifice duminicii. De remarcat că ziua de prăznuire a Icoanei Vimatarissa este Marțea Luminată.
Bucuria praznicului a continuat duminică, odată cu săvârșirea Dumnezeiștii Liturghii, la ora obișnuită. Sărbătoarea a fost împodobită de cântările la strană, la toate slujbele din cele trei zile, ale grupului de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschinul” din Cluj-Napoca, format din douăzeci de tineri și tinere conduși de Domnul Profesor Sorin Albu și ale altor psalți din ținutul Aradului.
Hramul s-a încheiat cu întrunirea Cercului pastoral-misionar Buteni, de la ora 16. În cadrul acestuia s-a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului și a Parastasului, la care au fost pomeniți, cum se obișnuiește de hram, ctitorii și enoriașii trecuți la Domnul. Cuvântul de învățătură l-a rostit Părintele Vasile Coșeri de la parohia Paulian. Părintele paroh a adresat în încheiere mulțumiri oaspeților și tuturor celor care s-au ostenit în aceste zile binecuvântate.
Pr. Daniel Pavel