Cerc pastoral-misionar în Parohia Vânători

Cea de-a cincea duminică după Paști, numită Duminica Samarinencii a reprezentat o zi de bucurie duhovnicească pentru parohia Vânători din protopopiatul Arad, care a fost gazda întrunirii preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel, de la parohia Chişineu-Criş I.
S-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de către preoţii: Pr. Daniel-Mirel Dumitru – parohia Chişineu-Criş I, Pr. Cantemir Lipovanu – preot pensionar, Pr. Gheorghe Câmpan – preot pensionar, Pr. Viorel Boţoc – parohia Socodor, Pr. Gabriel Gosta – parohia Şimand, Pr. Aurel Mager – parohia Nădab, Pr. Mircea Hurdea – parohia Şimand, Pr. Ioan Pavel – parohia Sintea-Mare, Pr. Florin Borca – parohia Șepreuș, Pr. Dan-Viorel Albiş – parohia Chişineu-Criş II, Pr. Mihai Oprea – parohia Ţipari, Pr. Nicolae Vidican – parohia Mişca, Pr. Gheorghe-Gabriel Juc – parohia Vărșand, Pr. Adrian Hanţiu – parohia Vânători şi Diac. Florin Pavel-parohia Chişineu-Criş I.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Aurel Mager, de la parohia Nădab, conturând momentul întâlnirii lui Iisus cu femeia samarineancă de la fântâna lui Iacov din Sihar. Femeia samarineancă a venit să scoată apă din fântână. Iisus i-a cerut să-I dea apă să bea. Samarineanca s-a mirat: Cum, Tu, Care ești iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au amestec cu samarinenii (Ioan 4, 9). Domnul i-a răspuns cu cuvinte uimitoare: Dacă ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu și Cine este Cel care îți zice: Dă-Mi să beau!, tu ai fi cerut de la El, și El ți-ar fi dat apa vie (Ioan 4, 10). Nu despre o apă obișnuită vorbea Hristos, nu despre aceea de care are nevoie trupul nostru, nu despre aceea fără de care se usucă totul, moare totul, fără de care pustiurile rămân fără de roadă. El vorbea despre acea apă la care nu gândea samarineanca, apa dătătoare de viață veșnică. Numai „apa cea vie” care reprezintă harul mântuitor dat oamenilor în Biserică prin Duhul Sfânt o vindecă pe samarineancă de păcate și îi schimbă viața transformând dorința ei de fericire trecătoare în dorință de iubire statornică și de fericire veșnică.
În cuvântul pus la inima noastră, pr. Aurel Mager ne-a îndemnat să facem o schimbare în adevăratul sens, prin gustarea „apei celei vii” care este Hristos. Poate acesta este și răspunsul la problemele noastre, adică sfințenia a cât mai mulți dintre noi. Trebuie să devenim izvoare pentru cei de lânga noi, dovedind o sfințenie a jertfei de sine. Ortodoxia a fost și este cel mai curat izvor de învățătură, așa cum o definea părintele Rafail Noica: în cazul ortodoxiei nu putem vorbi de o religie alături de altele ci ea este firea omului, este normalitatea și echilibrul ființei umane.
Fiind binecuvântat de preoți la invocarea Harului sfințitor, untdelemnul adus la Taina Sfântului Maslu este sfințit și plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfânt, ca și apa Botezului. El are puterea de a sfinți sufletul și de a tămădui trupul, a izgoni bolile, a vindeca rănile, a curăța întinăciunea păcatului și a împărtăși mila și îndurarea lui Dumnezeu.
În încheiere, preotul paroh Adrian Hanțiu a mulțumit preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,, Organizarea canonică și pastorală a comunităților românilor ortodocși din vecinătatea granițelor țării’’ şi ,, Învierea lui Hristos – temelie a credinței în învierea morților și argumentul pomenirii lor”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 13 iunie, în parohia Chișineu-Criș I.
Pr. Adrian Hanțiu